Thursday, December 31, 2009

spill 31: tamat.

tahun baru 2009 berakhir tanpa apa2 perkembangan.
kalau ada pun mungkin cuma sikit.
mungkin ke boleh dikategorikan aku ini manusia gagal?
takpe.
cuba lagi tahun depan.


e s o k !


eh, salah.
bukan esok. tapi, 14 hari yang lepas.


e s o k ! hari ke-15!!
hehh.. ape daa..



Saturday, December 5, 2009

spill 30: errr..tak dapek den nak nolong!

WHY SCIENCE MUST BE TAUGHT IN ENGLISH


Read below :-


Why Malaysian Government insists on using English for maths and science?
This is because the whole world uses the language as an information and/or technology language.
How dangerous it will be if we try to use Bahasa, especially in school.

See examples below:-

Hardware = barangkeras
Software = baranglembut
Joystick = batang gembira
Plug and Play = cucuk dan main
Port = lubang
Server = pelayan
Client = pelanggan

Try to translate this:


ENGLISH:

That server gives a plug and play service to the client using either hardware or software joystick. The joystick goes into the port of the client.


Now in BAHASA MALAYSIA :

Pelayan itu memberi pelanggannya layanan cucuk dan main dengan menggunakan batang gembira jenis keras atau lembut. Batang gembira itu akan dimasukkan ke dalam lubang pelanggan.


Now you know WHY...

Saturday, October 31, 2009

spill 29: masa depan.

lusa exam!
[doa]

Wednesday, October 28, 2009

spill 28: kebarang-kalian barang-kali ?


ibu jari & jari kelingking



random :
mungkin-kah faktor tumbesaran yang berbeza akan meng-efek kepada kebahagiaan

tandasoal?

Tuesday, October 27, 2009

spill 27: perkara paling hensem.

pagi tadi. jam 0730.
henpon berbunyik. ada pemanggil.
jenguk skrin. ada tulis ini..


adik+mak
calling..

picit butang bersimbol gagang kaler ijau.


aku: hello
mak: dah pegi yer nak?
aku: belum mak. tengah bersiap. baru lepas mandi.
mak: pukul berapa mula? naik ape pegi?

ekk? apsal tetiba tanya naik ape? mak lupa ke yang selama-selama ni aku drive? (omong dalam hati)

aku: bawak keta mak. nape mak?
mak: ohh bawak keta eh. pukul berapa periksa?

owhhh..laaa baru paham. mesti mak ingat aku dah start exam arini (bebel lagi dalam hati)

aku: laaa..mak, orang belum periksa lagi. periksa minggu depan la mak. bukan minggu ni. awal bulan depan. 2, 3 & 4hb nanti. orang nak periksa nanti orang mesti bagitau kat mak punya.
mak: ohh..mak ingat hari ni laa.. takpe la, mak nak siap-siap hantar adik skolah ni. baik-baik bawak keta.
aku: okei..




terkesima.
betapa SANGAT HENSEM nyer perangai sorang mak.
sangat sangat sangat ambik tau hal anak.
sangat sangat sangat ambik berat & risau pada segala yang akan anak lalui / hadapi walaupun sekadar periksa akhir tawun.
sangat sangat sangat prihatin.

tapi aku?
aku sebagai anak.
tak buat apaper untuk mak.

nothing.
zero.
yillek.



betapa kejam seorang anak bernama AKU!

Monday, October 26, 2009

spill 26: hope.


someday. perhaps.

spill 25: air tebu.







save as draft.

Thursday, October 8, 2009

spill 24: terkial-kial.

hujung minggu ni ada test. test last sebelum final exam awal bulan depan.

aku sangat eksaited nak abiskan semester.

sungguh2 study.



tapi..


haihh.. benci betul lah kalau nota semua guna bahasa london.
penat aku.
abis satu kamus aku kena bace!



tetiba aku terasa nak jadik macam sharifah amani.
"i feel silly when i speak in malay english!"

ahahaa..!

Thursday, September 24, 2009

spill 23: rekod masih bertahan.

raya.
dah berlalu. eh, belum. belum habis lagi. tengah berlalu.

keadaan masih sama.
orang2 yang di-rai-kan masih sama.

makanan masih sama.
lemang. ketupat. rendang. kuah kacang. lodeh.

kuih2 masih sama. yang dulu yang lama.
bau-lu. bau-gua. bau-kau. bau-aku. bau-dia.
ah merepek!
baulu. dodol. samprit. rempeyek. maruku.
almond london. tart nenas. cornflakes madu. badam sugee.

rutin sebelum raya masih sama.
kemas rumah. pasang langsir. tukar sarung kusyen.
kacau dodol. anyam ketupat. sembelih ayam. potong daging.

aktiviti hari pertama raya masih sama.
pakai baju baru. bermaaf-maaf. ziarah kubur abah.



dan..


nasib aku juga masih sama tiap2 kali raya.
masih jugak dapat duit raya.
belum pernah miss.
belum pernah terlepas.
belum lagi pecah rekod.
selalu jer mereka2 salah agak umur aku.

"owh ini yang masih sekola tu kan?" kata makcik.
"haa.. ni la yang blajar lagi kat U tu" kata pakcik.
"blaja mana skang?" tanya sedara belah abah.
"ni dah keje ke blaja lagi?" tanya sedara belah emak.

yang pasti, duit raya tetap dihulur.
aku cuma senyum.
rezeki tu kan..
tak baek menolak.


ah, macam mana laa aku tak rasa bahagia tiap kali tiba hari raya.
walau umur dah nak beranjak ke senja.
jadi, senyummmmmmm jerrr lerrr.. =)



Friday, September 11, 2009

spill 22: tak suke tak ape.

dan2 la pulak kepala otak asyik dok terngiang2 lagu ni..

"jikalau orang tak suka tak apa
tuhan lebih menyayangi ku
moga suatu hari akan tiba
jodoh buatku dengan insan yang ikhlas cintanya.."

- screen? sting? scoin? apaper jer laa.. -




haihhh.. terasa mata suda masuk pasir daa..


Wednesday, September 9, 2009

spill 21: sikit ter-cuit.

rasa sakit yang paling sakit ialah bilamana..

diri kita dah terbiasa rasa kosong tanpa sesape. dan secara tiba2 muncul seseorang dan mula mengambil-dan-menimbang-berat tanpa disuruh sesape. time tu diri sendiri akan rasa hepi. tipu la kalau ada yang kata dia tak hepi kalau ada orang ambik tau hal dia.. hidup dia.. makan minum dia.. sedih gembira dia.. dan secara otometik hati rasa sikit terisi..

tapi.....

tanpa apa sebab. tanpa apa alasan. tanpa apa2 pun yang silap dan tak kena, dia hilang. sepi. senyap. takde khabar. takde berita. tanpa apa2. kita tertanya2 kenapa. kita tertanya2 dia dimana. kita tertanya2 apa silapnya. kita tertanya2 siapa penyebabnya. dalam diri tertanya2, hati yang sikit rasa terisi mula terasa kosong sikit demi sikit. time tu kita terasa sakit. sakit yang amat. walaupun cuma sikit yang terisi. tak penuh. tak sampai separuh. suku pun tak cecah. tapi rasa sakit yang ditanggung Tuhan jer yang tau.

dan.....

bukan la satu perkara yang mudah nak biasakan diri macam sebelum2 ni. nak kembali biasakan diri sama macam masa kita terbiasa dengan rasa kosong tanpa sesape bukan senang. pujuk hati. makan masa. sakit. perit. makan usia.

makanya disini.....

tabahkan hati. jangan rasa menyesal. jangan putus asa. banyakkan bersabar. Tuhan tu menguji. mungkin kita ada buat silap di mana2. mungkin kita pernah buat salah kat sesape. Tuhan tu maha penyayang. Dia sekadar menegur. supaya kita lebih beringat.


"kita sering mahukan hari yang CERAH
tetapi Allah lebih mengetahui
hakikatnya HUJAN perlu diturunkan
kita sering inginkan KESERONOKAN
jauh sekali KESUSAHAN
tetapi Allah lebih MENGETAHUI
kesusahan itulah yang mengajar KEHIDUPAN
kita sering menginginkan KETENANGAN
hakikatnya diri ini penuh dengan DOSA & KEJAHATAN
tetapi manusia tidak dapat lari daripada KESILAPAN
semua itu bukanlah HUKUMAN
tetapi sebagai tanda KASIH SAYANG Allah
agar kita lebih BERIMAN.."

---- k.a.a ----
terima kasih.

Thursday, September 3, 2009

spill 20: oke tak oke.

perjalanan hidup aku biasa jer sebenarnya. tapi entah la. aku suka betul buat life aku sendirik kacau bilau. haishh..teruk betul laa..

apa yang aku pikir sebenarnya? entah. aku keliru. aku tatau apa yang aku patut pikir. aku tatau nape aku tak benti pikir benda yang sebena-nyer tak termampu untuk aku pikir. yang sebena-nyer bukan untuk dipikir tapi diusahakan.

usaha??

oke, aku tau aku selalu nafikan. aku tau aku slalu pura2 tak suka. aku cuba untuk tolak jauh2 apa yang sebena-nyer yang hati aku nak. aku sengaja ignore rasa kat dalam ni. sesaja buat macam tader apaper pun yang mampu usik hati aku. tapi hakikatnya?


makan dalam!

Wednesday, August 26, 2009

spill 19: sejarah hidup.

anda kenal P. Ramlee ??

dia seorang pelakon, penyanyi, komposer, pengarah, pelawak, penulis skrip, etc.
dia seorang seniman agung yang terkenal. semua orang tahu itu.

tapi tahukah anda P Ramlee adalah anak ke-16 daripada 26 adik-beradik?
tiga daripadanya adalah artis.

inilah hasil kajian sepuluh tahun yang dijalankan oleh seorang pakar sejarah.
berikut adalah nama adik-beradiknya:

A. Ramlee, B. Ramlee, C. Ramlee, D. Ramlee,

E. Ramlee , F. Ramlee, G. Ramlee, H. Ramlee, I. Ramlee,

J. Ramlee, K. Ramlee, L. Ramlee, M. Ramlee, N. Ramlee , O. Ramlee,

P. Ramlee, Q. Ramlee, R. Ramlee, S. Ramlee, T. Ramlee, U. Ramlee,

V. Ramlee, W. Ramlee, X. Ramlee, Y. Ramlee, dan Z. Ramlee.


yang sempat rakam album dan jadi artis adalah:
A. Ramlee, L. Ramlee, M. Ramlee dan P. Ramlee.

beliau juga ada 3 saudara pupu di mana dua daripada mereka
bergiat dalam bidang music iaitu Ramli M.S dan Ramli Sarip.

manakala seorang lagi terlibat dalam bidang perniagaan..


iaitu Ramli Burger...




sekian, terima kasih.

Friday, August 21, 2009

spill 19: hari terakhir si-setan.

arini aku ambik cuti. saja2. tader motif. haha! buat membazir annual leave jer. ni kira pay-back la sebab aku dah buat big decision 2 hari lepas. hehh! pay-back la sgt. bukan-nyer company ada bagi cuti khas kat kau pun. hoho! tapi lebih tepat sebenarnya, setan dah berjaya la hasut aku membazir masa dan cuti secara sia2 di hari2 terakhir 'beliau' kena 'keje' ni. yer lah, aku bagi kau menang la setan! hehh.. :p

hmmm..tatau nak buat ape sebenanyer arini. plan nak pegi bayar saman kat trafik. bawak keta macam orang giler. mana tak kena saman. padan muka aku! haha! ader sesape mau derma? ehehh.. :p

minggu ni tader class lagi. weehhhooo~!! rasa aman dunia sebab tak payah nak kena turun kl. tapi assignment menimbun. dengan tutorial lagi. tambah lagi dengan keje studio. minggu depan ada test pulak. adeii! malas giler nak buat. tambah malas nak study. malas tahap giga! huhu! oke, kau menang lagi la setan. saja goda aku bagi aku malas. kan??

malam tadi pegi repair henpon yang rosak. tatau ape yang rosak. da la incoming call sama message masuk tader bunyik. vibrate jer yang kuar. dan2 la pulak tabole nak send message. perhh, memang hangin tahap giler meroyan la. buat kasi up bill tipon aku jer sebab nak kena call orang kalau sesape ada send message. tapi malam tadi amoi kedai tu takat kasi setel yang tabole send message tu jer. dia kasik re-format. abis hilang semua reta benda aku dalam tipon. part tipon dah hilang bunyik dia kata tabole buat ape. nak kena tukar barang kat dalam tipon. mahal dowh! bengang giler ah. pakai pun tak sampai stawun.

malas pikir punya pasal, aku sambar sebijik enpon. 2nd. siap dengan simcard baru. tanpa motif. perhh..gaya macam orang kaya jer aku ni. kan? duit banyak nak pakai tapi bole selambe buat beli enpon. gila nak mampos! haha! paling tabole blah yang sengal tahap dewa pegi beli nombor baru. langsung-langsung tader tujuan kenapa perlu beli nombor tu. nombor yang sebijik tu pun jarang nak ada orang contact. hehh! ni laa memang perangai buruk aku. aku kalau tension-serabut kat hal2 yang aku rasa penting, aku slalu jer buat keputusan tak pakai kepala otak. selamat la apa yang ada kat depan mata. memang betul2 buat keje ikut kepala lutut. huhu.. jadi, jangan bagi aku bengang kalau tamau aku buat keputusan merepek-meraban tak tentu hala. ehehh!

lagi sekali aku berjaya digoda si setan di hari2 terakhir beliau. lepas ni beliau dah tabole nak buat overtime sebulan. memang dah dasar setan! :p

aishhh..ni yang aku rasa nak hangin ni. line tenet macam setan jer pagi2 ni. alamak aiii..masih awal pagi lagi ni pun. takkan nak bagi aku hangin kot pagi2 buta sejuk2 camni? hailaaa broadband..jangan bikin aku kusut-serabut tahap nak campak kau kat dalam lombong najis bole tak? dan kau setan, jangan ngengade nak goda aku jadik naik hangin pepagi buta ni. ada dengan kau2 karang aku libas guna broadband ni. hehh!


aiseh! bape kali da setan nak goda aku arini?







notasetan: selamat berpuasa buat korang semua. kitorang cuti sebulan bulan ni. nak rehat sket kasi tambah ilmu. baru power nak goda korang lepas bulan pose nanti. takpe, kitorang bagi chance kat korang. try tengok sket bape kerat jer yang bole tahan napsu karang sepanjang kitorang tader? hahaha!

Thursday, August 20, 2009

spill 18: enough said.

keputusan nak pegi atau tak dah selamat dibuat. lega. harapnya aku tak menyesal. noktah.

bilik air dah tak sumbat lagi. tengkiu kat rumet-punyer-fiance sebab tolong setelkan problem. lapang rasa kepala. dah tader la lagi mandi macam tak mandi sebab nak control tahap ke-banjir-an bilik air yang dah ngalahkan swimming pool. ada lega juga disitu.

'dia' yang aku katakan mau berkenalan, ada sikit perkembangan. sikit ajer. tak banyak. tapi kira oke la jugak. masih ditahap setakat kawan. dan mungkin jugak sekadar kawan. entah. tu kerja DIA. sekurang2-nya aku cuba usaha. walaupun tak usaha mana sangat pun. hehh.! ini tak sesuai nak dikata ada rasa lega. mungkin lebih better kalau kata, "alhamdulillah.."

dan yang ini tak rasa lega. tak langsung-langsung.

henpon rosak. baru pakai tak sampai 6 bulan. hangin. bengang. tension. hampir jer henpon selamat masuk dalam longkang depan rumah sebab dah mula hilang sabar. aishh..betul2 menguji tahap kesabaran.

errr...ada sesape mau derma henpon? tiga-tiga-sekupang pon bole laaaa....



Saturday, August 15, 2009

spill 17: apdet.

lama tak apdet. sejak bila aku sendirik pun tak pasti. kalau ada pun takat copy-paste dari memane sumber. entah sebab tak cukup masa atau sememangnya malas. ah pedulik lah!

kalau tak silap, paling last tulis pasal diri sendirik awal bulan lepas. kot. yang pasal mabuk tiap kali naik bas. kalau tak silap la. kalau silap pun malas aku nak ambik kesah. kepala tengah serabut.

sepanjang lebih kurang sebulan ni banyak benda berlaku. takat rutin pegi keje-balik keje-makan-mandi-tido-basuh kain-pegi kl tetiap ujung minggu-study, tu tersangat biasa dah. nak citer menda yang sama tetiap hari pun karang ada yang muak. mau ada yang muntah darah bila baca. hehh!

alhamdulillah, awal bulan aritu aku dah berjaya lepas seksa probation period. sekarang ni aku dah selamat jadik staff. nak kata seksa tu tak la seksa pun sebenanyer. dan aku pun dah makin terbiasa dengan life baru. without y!m anymore time keje. dan kebiasaan tu dah makin menjadik2 sampaikan aku dah tak mencarik langsung y!m time kat umah. dah makin malas nak online. dah tak ambik pedulik hal keliling. wut da "jual-ikan" betul la aku ni!

2 minggu lepas, there's somebody nak kenal dengan aku. oke, i try to think positif. accept jer. sebelum2 ni aku terus tolak jer bulat2.. tak pun lonjong2.. lagi dahsyat, aku tolak persegi2. hehh! but still try to kawan2 jer buat masa ni. masih baru lagipun, kan? masih terlalu awal untuk nilai hati budi orang. lately ni aku dah mula untuk cuba terima kenalan2 baru dalam life. itu sesuatu yang positif, rite? ada kisah disebalik sebenarnya. yang buat aku rasa tak salah kalau aku cuba untuk bukak hati kat anybody else. dah tak patut dah nak duduk kat takuk lama lagi. dan i'm trying to realize that tak semua manusia tu sama. atau lebih tepat lagi, tak semua lelaki tu sama. even kesan kisah lama masih ada. malah kadang-kala terasa masih baru berlaku. masih terasa seriau untuk kenal dengan lelaki dgn lebih dekat. maksudnya kat sini, kenal yang lebih dari sorang kawan. setakat ni aku masih belum berani. hmmmm...

hujung minggu lepas, bestfren aku pegi. bukan pegi mana pun. takat pegi training jer. tapi aku rasa bosan. tabole nak contact dia. dalam utan tader line dowh! rasa sangat tak best. tatau nak sembang dengan sape. tatau nak mendengki-sakat siapa. tatau nak mengadu-report kat sape. tatau nak bising-bebel kat sape. bosan giler!

tengah minggu lepas, dapat surat dari kementerian. owh, aku dapat offer keje gomen. jadik TA. kepala mula kusut. tatau nak pegi atau tak. banyak menda nak kena pikir. pro and contra. aishhh.. serabut2. tambah lagi lepas bagitau kat bos, dia dah start main saiko. tak mau aku benti la tu. makin serabut rasa kepala otak. dan2 tu la jugak kepala otak jerit2 nak carik bestfren. mana aku nak contact dia time2 dia dok nun kat dalam utan nu? oitt, balik la cepat oit. aku blur dah ni!

skang2 ni kepala otak aku kuat berpihak ke yang menolak. maksudnya, tapayah pegi. tapayah accept offer tu. bodo tak ekk kalo tak accept? haihh..pening nak pikir. ah, ni kalau aku tak bagitau detail reason, musti sume orang akan kata aku ni bodo. tau sangat dah. mesti orang akan kata, "orang lain beriya2 apply nak masuk gomen tapi tak dapat2. yang kau ni dah dapat, nak tolak pulak. tak reti nak bersyukur langsung." betul kan? aku dah agak dah... ehehh!

aiseh..dah jem dah otak. tatau nak tulis ape. kepala betul2 tengah serabut. nak pikir pasal mamat yang nak kenal tu *entah apaper tah aku ni. macam tak perlu jek nak serabut pasal dia. buat biasa suda la. kan?*, nak pikir pasal offer keje gomen, nak pikir pasal bilik air yang sumbat tak reti nak surut2 tu *hangin petala kelapan dah nengok bilik air tu*, pikir pasal mana nak cekau duit nak buat bayar yuran skola, pikir nak beli bape pasang baju raya tawun ni, pikir bape balang kuih raya nak beli untuk raya nanti, pikir kat sape nak bagi kad raya nanti, pikir nak balik umah mak yang mana nanti time raya.. haha! merepek giler!

oke la, nampak sangat otak aku dah semakin tak dapat nak di-control skang ni. sebelum aku merepek lagi jauh, baik aku benti jek kat sini. aku nak pegi jenguk bilik air. dah surut ke belum banjir. kalau dah surut, bole la aku pegi mandi. basuh baju skali. baju dah dari malam semalam berendam tak berbasuh. kalau tak, aku lump skali dengan mandi besok pagi jer lah. haha!

errrrr..aku nak sambung pikir pasal offer keje gomen lah kejap!


Thursday, August 6, 2009

spill 16: kentut itu bahagia.

Jarang sekali kita dengar pempuan kentut kuat-kuat terutamanya bila tengah keluar dengan lelaki. Mereka sanggup tahan kentut sampai biru-biru muka semata-mata tak mau kentut depan teman lelaki mereka. Padahal, lelaki sikit pun tak kisah jika pempuan terkentut. Adat la tu dah nak terkentut. Paling kurang lelaki akan kata ”Eh! Makan apa kentut busuk ni? Kuat pulak tu!" Dan secara otomatik lelaki dan pempuan tadi akan ketawa bersama-sama. Ini akan menjadikan hubungan mereka semakin ceria.

Lelaki secara lazimnya terkentut secara tak sengaja. Dan apabila benda ni terjadi, lelaki dengan secara tak malunya akan mengaku depan teman wanitanya bahawa dia terkentut. Dan teman wanita secara spontan akan berkata ”Tak senonoh la…“ sambil mengejek manja teman lelakinya itu. Dan lihatlah betapa harmoninya hubungan mereka.

Jika dahulu pempuan asyik menahan kentut ketika bersama teman lelakinya, namun kini pempuan dengan beraninya memberitahu lelaki bahawa dia nak terkentut. Pendek kata, kentut mintak izin. Tengok…bagaimana kentut mendidik pempuan supaya menjadi begitu tertib. Dan hubungan mereka secara tak langsung akan bertambah baik.

Jika dahulu pompuan berkata perbuatan teman lelakinya yang asyik terkentut sesuatu perbuatan yang tak senonoh, namun kini dia semakin mengaguminya dan semakin menghormati…kerana itu adalah trademark teman lelakinya. Mana nak jumpa dah lelaki camtu…

Akhir sekali, jangan sesekali malu jika anda terkentut ketika anda berkunjung ke rumah dan menemui ahli keluarga pasangan anda. Ini kerana jika anda terkentut, ahli keluarga pasangan anda akan gelakkan anda secara beramai ramai. Secara tak langsung, ini akan mengeratkan hubungan anda bersama bakal-bakal ahli keluarga anda.




Kesimpulan:

Kentut itu membahagiakan… . anda setuju??? =)


Friday, July 31, 2009

spill 15: 18SX.

aku: zul, batang berjuntai sebena-nye kat mana ek? perak ke selangor?

zul: kat mana-mana pun ada..

aku: !@#$%^&*






nota18SX: aku ini naif. tak faham benda2 luar alam yang nak kena pikir dalam2 ni. jadi jangan salahkan aku kalau satu hari nanti aku aku tulis alamat begini:

no. 58, jalan kembong
taman kembong
58888 batang berjuntai
kelantan darul naim

kata tadi kat mana2 pun ada. kan?


Wednesday, July 29, 2009

spill 14: kisah angker.


tak clear? tekan-dua-kali-laju2 kat gambar. aiseh.. tu la, kecik2 tamau makan karot!



notaAngker: tuya, anak murid ko ke ni? hua.. hua.. hua.. :p




Monday, July 27, 2009

spill 13: cheq dah tau pasai pa..

selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :


aku kepenatan kerana terlebih kerja...nak tau kenapa?

di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku:

populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang. 1.7 juta darinya sudah bersara. jadi tinggal 21.3 juta orang. 1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun. jadi tinggal 20 juta orang..

dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej, Universiti dll). jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja. dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja. tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana...tinggal dalam hutan. dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja....dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja, surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll. tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan pusat serenti di seluruh negara. jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja... dan 2 orang itu adalah engkau dan aku...

dari dua orang ini... engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat, buat blog marathon, update blog dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah AKU SORANG yang buat kerja dalam Malaysia nie... mana aku tak penat!!


jadi sedarlah sket.... dahhhh..!!! pi buat kerja!!!






notapenat : semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2 Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.


aiseh.. takkan nak rujuk tu pun nak kena suruh aku buat jugak!!!!

Friday, July 24, 2009

spill 12: hasil meng-gugel.

Tips Agar Cepat Dipinang
Bacakan surah Yusuf pada sebekas air bersih sebanyak 3 kali pada malam Jumaat. Air itu hendaklah dibuat mandi selama 3 pagi berturut-turut dan diminum 7 kali setiap hari juga selama 3 hari berturut-turut.




tolong senyap!


aku tengah mengaji.
(errr...malam tadi tak sempat. baca petang jumaat boleh jugak kan? masih dalam hari jumaat kira aci kot..)


Monday, July 20, 2009

spill 11: berlari lalu jerit.


gambar takde kaitan. sekadar menyemak semata2. macam dah lama pulak tak bubuh post bergambar. hehh! tapi kasut dan kaki dan seluar itu milik peribadi. kepunyaan sendiri. entah siapa ada tanya. saja suka2 mau bagitau. biarlah. hehh lagi skali!

semalam. minggu ke-3 turun kl. penat. badan sakit. tapi takpe. nama pun berkorban. susah dulu senang kemudian. cewahh! ayat nak poyo.

berulang setiap minggu dari jb ke kl memang cabaran la buat aku. *aku pedulik ape kalau orang lain kata dia tak heran.* aku kata cabaran sebab aku tak biasa ke sana. seumur hidup tak sampai 10 kali pun aku jejak kaki ke tempat yang namanya kl tu. kalau ada pegi pun atas urusan keje. tak penah lagi pegi setakat nak poya2. *kesian. betul2 macam katak bawah gelas. nampak tapi jarang pegi*

dan yang paling mencabarnya ialah, aku tak tahan naik bas dengan perjalanan jauh. mabuk! setakat ni aku masih berjaya kekalkan rekod mesti-muntah-tiap-kali-naik-bas-ke-kl. kepala pening. perut rasa bergelodak. berputar2. terasa-macam-tengah-buat-pesta-bunga-api-kat-dalam. tengkuk lenguh. mata berpinar. kalah orang mengandung 2 bulan. adeii laa.. tu yang paling tabole tahan.

sila jangan muntah bila baca entry ni. kalau rasa nak muntah jugak, sila berenti baca kat sini. hehh!

sekarang ni aku tengah pikir dan timbang2-kan. bole ke aku bertahan dengan 'mabuk darat' ni sepanjang sem or paling tepat, sepanjang 3 tawun setengah akan datang? macam mana pulak aku nak mengadap menda2 gini time bulan pose nanti?


aisehh.. tetiba terasa macam nak putus asa lah!


Tuesday, July 14, 2009

spill 10: jatuh saham. tu pun kalau ada.

arini bawak bekal. rajin kan? bekal nasik. penuh satu tupperware. habis. makan sensorang. hehh!

belen malam tadi.
nasik malam tadi.
lauk malam tadi.

pagi makan separuh. tengahari makan separuh.

sedap. oke, ini tipu besar!

ayam masak sambal. entah apa rasa. masak asal boleh. semua main aci campak. mana ada orang masak sambal bubuh sos cili campur sama sos tomato? celah mana orang buat sambal curah kicap? ada. mesti ada. kalau ada orang tanya gitu, sila jawap: AKU! nasib baik ajer dalam peti ais takde sos tiram. kalau tak pasti dah selamat aku tuang sekali. hehh!

paling sadis, biji cili bersepah merata2 dalam sambal! sape mau rasa kena appendics? mari sini biar aku ajar cara2 buat sambal biji cili bertabur!

aku. masak la apa pun. tak pernah sekali seingat aku yang lauk tu akan jadik sempurna. pada aku la. sebab aku tau aku tak ada skill dalam memasak. tak pandai masak. tambah dengan malas pulak. haihh. entah. kalau ada pun yang kata sedap, tu setakat nak sedapkan hati. mesti punya. tak payah kelentong.

teringat orang kata..

rahsia memasak senang jer.. kena tau BILA NAK MASUK APA

nampak gaya, memang semedang ajer la aku main aci campak segala benda time masak. noktah.



haihh..kenapa la mak punya talent tak turun kat aku?


spill 9: andragogi.

sabtu lepas.

apa ada kat sabtu lepas? sabtu lepas kelas aku yang pertama untuk semester pertama tawun ni. tatau rasa apa. macam2. dah lama tak jadik student. blaja. rasa macam pelik jer. pegi skola pakai t-shirt, jeans, sneakers dgn beg sandang free dari ambank. memang btul2 gaya budak skola.

aku ler tu.. :p

bebudak laen ada jer yang dressing macam nak pegi opis. macam nak pegi shopping pun ada gak. yang macam nak pegi kelas grooming pun ada. hehe.. standard dressing orang dah keje pegi skola memang macam tu. apa ada heran?

mesti ramai yang tanya, aku sambung ape. kan?

aku sambung degree. selama2 ni aku cuma ada diploma jer. umo dah lanjut camni baru la terhegeh2 nak blaja lagi. tapi tak terasa pun kot sebab ada yang dah pangkat makcik pun ada yang satu kelas dengan aku. sama2 ambik degree. kira aku tader la terlambat sangat kan? :p

bak kata lecturer aku aritu,

"kamu semua ni student ANDRAGOGI."

student andragogi tu panggilan dalam bahasa jaga hati. kalau dalam bahasa lazer nuklearnya.. STUDENT TUA!

tua? sindri mau ingat laa!! :p


Friday, July 10, 2009

spill 8: kawin.

15 minit yang lepas. opis agak riuh. biasa la kalau bos tader. memasing bukak kedai kopi. tengah aku sedap2 buat keje tetiba..


"kau baik kawin awal wan. kau kalau kawin lambat2, nanti lambat dapat anak. kalau kau tak kawin2 lagi, takde anak, sape nak doakan kau? kecuali la kalau kau banyak bagi sedekah. kau banyak keluar sedekah tak?"



perhh.. terasa aku beb! even bukan ditujukan kat aku tapi aku yang tompang dengar ni rasa tersirap la jugak. berdesup ke jantung. kalau terasa macam minum air sirap tu takpe la jugak kot.


hmmmm..mungkin aku dah patut untuk pikir pasal kawin.


okeh, kena mula carik boifren sekarang!



Saturday, July 4, 2009

spill 7: merepek!

mak kata,
"jangan bukak payung dalam rumah, nanti ular masuk"

fikir aku,
"slalu jer terbayang ular keluar dari batang payung kalau bukak payung dalam rumah. mesti diri sendiri yang paling awal mati kena patuk"

---------------


orang tua2 kata,
"jangan sambung kaki (maksudnya temukan tapak kaki sendiri dengan tapak kaki orang lain), nanti rumah terbakar"

kata aku,
"apa kaitan pulak kaki dengan rumah terbakar? kat kaki ada cas elektrik macam belut letrik tu ke?"

---------------


orang lama kata,
"tak baik langkah orang (tak kesah la langkah kaki ke, langkah badan dia ke..) sebab nanti kita ambik darah dia"

imaginasi aku,
"mesti kalau slalu langkah orang nanti jadik gemuk sebab banyak ambik darah. mesti sesape yang slalu sangat kena langkah tu jadik kurus sebab tak cukup darah. mejik-nyer kan.. langkah jer dah bole dapat darah otometik!"

---------------


orang dulu2 kata,
"jangan bagi budak kecik lalu/duduk bawah meja, nanti bila besar bantut/pendek"

rasa aku,
"agaknya dulu aku slalu main bawah meja kot. tu pasal la tak tinggi2. cett!!"









notamerepek: sedalam mana ke-relevan-an pantanglarang otai (old timer), pikir2-la sendirik maksud tersirat diorang. ada jugak certain2 yang sampai sekarang aku tak bole nak pikir tahap ke-logik-an pantanglarang diorang. still tak jumpa maksud tersirat disebaliknya.

notakerepek: time skola dulu aku antara yang slalu kena berdiri kat barisan paling depan. dasar 'rendang'! hua hua hua.. :p

Friday, June 26, 2009

spill 6: hari bongok gua!


menyirap!

tadi gua pegi kwsp. check penyata. gua pegi sensorang. pegi sana tader masalah. sampai bangunan kwsp, gua masuk paking kat basement. lepas masuk paking, gua tuju kat lif. gua masuk. gua tengok kat butang lif.

kat bahagian atas sekali ada tulis, "KAUNTER UTAMA KWSP DI TINGKAT SATU".

oke. gua paham ayat tu. gua tengok lagi butang lif. bawah skali tulis CP1. pastu CP2, CP3, CP4. then ada satu lagi butang paling atas. gua tak tengok. gua dengan konfiden pegi tekan CP1. lif laju jer turun bawah. gua dah pelik. apsal bukan naik?

sampai CP1 lif terbukak. gua kua dengan konfiden. hurhh? apsal basement? gua dah start konfius. gua masuk balik. tengok balik butang. jadahh! gua nampak butang tulis "1" paling atas skali. bongok betul..

lepas gua setel apa yang patut kat kaunter, gua cari mesin bayar paking. gua nampak mesin deret2 kat lua kaunter. gua dengan muka konfiden tuju kat situ sambil pegang tiket. skali guard tego, "nak bayar tiket paking bukan kat situ. kat belah sana. jalan straight. mesin ada kat tepi sana. kaler ijau".

perhh! bengang giler gua. nasib baik orang tak ramai. gua terus buat korner lipat depan guard. sampai kat mesin, gua cucuk kad. harga tiket RM1.60. gua kua duit kertas singgit2 dua keping. gua cucuk2 kat tempat duit kertas. tak masuk. lampu tak nyala. haishh..ni dah kenapa pulak? gua try lagi dan lagi. duit tak masuk. gua tension.

gua toleh kiri-kanan kot2 ada orang bole gua panggil kasi tolong. gua nampak pakcik pakai baju guard. lagi skali dengan konfidennya gua panggil pacik tu. gua bajet dia guard kat situ. gua tanya. pacik tu buat muka blur. gua heran. kali ke-2 gua repeat soklan, pacik tu jawap dengan muka tak bersalah.. "saya tak tau. saya tak keje sini". aiseh..malu giler gua tahap kerajaan langit ayah pin..

mata gua melilau lagi carik orang. gua nampak guard pakai baju biru kat kaunter. gua panggil. dia datang. okeh, kali ni gua tak salah orang. gua tanya apsal tabole nak bayar. guard tu dengan selambanya kata tatau then suruh gua pegi kat mesin tingkat bawah - CP1. haihh..leceh.

gua pegi kat lif. ada 6 bijik semua. gua masuk lif yang terbukak. gua heran. apsal tader tulis CP? gua kua balik. masuk lif kedua. pun sama. lif ke-3 gua masuk pun macam tu jugak. gua dah start nak hangin. gua keluar. berdiri depan lif. lepas tenung satu2 baru gua paham. ada sebijik jer lif yang bole turun bawah. siot! bongok kali ke-4. gua masuk lif terus tekan CP1.

lepas bayar paking gua masuk lif semula. gua paking kat CP4. kua lif, gua tak jumpa keta. gua ingat keta gua park kat depan pintu masuk. tapi tader. gua dah gelabah. gua ada masa 15 minit jer untuk kua. gua masuk balik. try bukak emergency door. nasib baik. keta gua betul2 depan idung kalau lalu pintu tu. tapi gua heran. gua masuk ikut pintu lain tapi kua ikut entrance lain. heran betul. gua dah tak paham sistem bangunan kat situ.

gua masuk keta. start enjin. gostan sket. then jalan. sampai kat depan mesin nak exit, gua cucuk tiket paking. gua dah bajet sempat nak pegi tapau nasik sebab gua dah lapa giler. harapan gua berkecai. tiket paking gua kene rejek. card fault! gua try dekat 15 kali. dari macam2 sudut. tabole jugak. hangin gua dah start naik. gua gostan. masuk paking balik.

gua naik tingkat satu. jumpa guard tadi. gua tanya apsal tiket gua kena tendang? dia tanya, gua ada letak tiket gua dekat dengan henpon ke? hurhh?? gua buat muka tapaham. apa kaitan tiket gua fault dengan henpon gua?

hangin gua betul2 dah cecah lepas kepala bila guard tu cakap person yang bole setel pasal tiket paking tu tader. pegi semayang jumaat. gua tak hangin diorang pegi solat jumaat tapi yang buat gua hangin tu, takkan tader sesape cover? pempuan ke.. staff cina ke.. perut gua dah nyanyi lagu cromok berselang dengan dangdut raggae2 dah. terpaksa gua tunggu sampai diorang balik semayang. hati gua panas.

setel semua dalam pukul 2 lebih. kompem gua dah tak sempat nak tapau. kalau sempat pun, dah tak sempat nak makan. perjalanan dari kwsp ke opis makan masa setengah jam. lunch hour gua hari jumaat sampai pukul 2.30 jer. memang tak sempat. gua sampai opis ngam2 pukul 2.30. gua cuma sempat tapau air sama roti jer kat petronas masa on da way ke opis.

jadi kesimpulan yang bole gua kata..

GUA LAPARRR !!!





Thursday, June 25, 2009

spill 5: kalau harini hari terakhir saya.

My best friend gave me the best advice
He said each day's a gift and not a given right
Leave no stone unturned, leave your fears behind
And try to take the path less traveled by
That first step you take is the longest stride

If today was your last day
And tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?
Would you live each moment like your last?
Leave old pictures in the past
Donate every dime you have?
If today was your last day

Against the grain should be a way of life
What's worth the prize is always worth the fight
Every second counts 'cause there's no second try
So live like you'll never live it twice
Don't take the free ride in your own life

If today was your last day
And tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?
Would you live each moment like your last?
Leave old pictures in the past
Donate every dime you have?
Would you call old friends you never see?
Reminisce old memories
Would you forgive your enemies?
Would you find that one you're dreamin' of?
Swear up and down to God above
That you finally fall in love
If today was your last day

If today was your last day
Would you make your mark by mending a broken heart?
You know it's never too late to shoot for the stars
Regardless of who you are
So do whatever it takes
'Cause you can't rewind a moment in this life
Let nothin' stand in your way
Cause the hands of time are never on your side

If today was your last day
And tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?

Would you live each moment like your last?
Leave old pictures in the past
Donate every dime you have?
Would you call old friends you never see?
Reminisce old memories
Would you forgive your enemies?
Would you find that one you're dreamin' of?
Swear up and down to God above
That you finally fall in love
If today was your last day




Monday, June 22, 2009

spill 4: plus one. again.

.
.
.
.
.
.
HAPPY 17th BIRTHDAY,

A a D i I !!
.
.
(^_~)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
p/s: this entry valid for today only.. =)



Tuesday, June 16, 2009

spill 3: mati itu benar.

petang tadi aku pegi ziarah rumah ofismate aku. dia ada kematian. abang dia meninggal petang tadi. kena langgar masa nak lintas jalan. aku rasa dia meninggal on da spot.

pertama kali aku pegi menziarah rumah yang ada kematian. tak penah sekali pun sebelum ni aku pegi menziarah. bukan sombong. bukan tak menghormati. dan bukan jugak tader adab. cumanya, aku rasa tak cukup kuat nak berdepan dengan menda2 camni. serius!

kali pertama aku berdepan dengan perkara berkaitan mati masa umur aku 13 tawun. abah meninggal. aku tengok sendiri abah dimandikan dan dikapankan. even dah berbelas2 tawun dia pegi, sampai sekarang aku masih ingat saat2 tu. dan jujurnya.. aku lemah semangat. darah rasa berderau. sendi terasa longgar. lutut menggigil. badan seram sejuk.

kali terakhir aku berdepan dengan kematian masa umur aku 20 tawun. nenek meninggal. lagi sekali aku mengadap saat2 nenek dimandikan, dikapankan dan disembahyangkan. dan lagi sekali.. aku tak kuat semangat. lepas2 tu aku dah tak sanggup nak mengadap apa2 kematian lagi kat depan mata aku. tak sanggup. hadapkan la aku dengan benda apa sekalipun asalkan bukan yang ada kaitan dengan kematian. badi!

dan bila tadi aku diberi ruang dan peluang untuk menziarah kematian, aku betul2 rasa tader tenaga. time aku tengok keranda diangkat masuk ke kenderaan jenazah, aku rasa lemah. tetiba otometik aku terbayang diri aku yang berada kat tempat si-mati. ah, aku merepek! tapi kan.. kadang2 merepek yang macam tu pun bagus jugak. kan?

aku bayangkan aku dah meninggal. cuma roh yang melihat setiap perkara yang berlaku selepas tu. tengok mak meraung2. tengok abang2, kakak & adik2 teresak2 kat tepi pintu. tengok orang2 perempuan 3-4 orang sibuk mandikan jasad aku. tekan perut. gosok seluruh badan. ambilkan air sembahyang. kat sudut lain orang2 kampung tengah sibuk bacakan yasin. kat luar rumah, orang2 lelaki tengah sibuk buat persiapan untuk bawak jasad aku ke kuburan.

kemudian, jasad aku diangkat dari tempat mandi dan diletak atas beberapa helai kain putih yang dah siap dipotong. semua rongga hidung, telinga dan pusat disumbat dengan kapas. bau kemenyan, setanggi dan kapur barus menerawang keliling rumah. aku dibungkus dengan kain putih yang tadinya jadi alas jasad aku satu persatu berselang seli kanan dan kiri. hujung kaki diikat. naik ke bahagian peha. kemudian perut. seterusnya ikatan dikemaskan kat dada. tinggal muka yang masih belum ditutup. kalimah Allah ditulis atas dahi dengan wangian. pada masa ni ketua pengurusan jenazah bersuara..

"seluruh ahli keluarga dan saudara mara terdekat diberi peluang untuk beri penghormatan terakhir"

aku tengok mak yang paling dulu menerpa. setiap inci muka aku mak cium. seolah2 mak tak rela lepaskan aku. sampailah beberapa orang saudara mara terpaksa tarik mak. mak tersadai lemah di sudut ruang tamu sambil tersedu2. kemudian abang2, kakak dan adik2 sorang demi sorang cium muka aku. diikuti beberapa orang saudara mara. lepas tu, muka aku ditutup selapis demi selapis dan diikat dihujung kepala. jasad aku selesai dikapan.

selesai kapan, aku disembahyangkan. diketuai imam. urusan sembahyang selesai. jasad aku diangkat masuk ke dalam keranda dan bersedia untuk dibawa ke perkuburan. di awal perjalanan, 3 kali orang2 kampung berenti bila dengar imam sebut "al-fatihah".

aku nampak mak pengsan depan pintu rumah masa orang2 kampung angkat jenazah aku. nak jer aku peluk mak dan kata, "orang belum mati mak. orang masih ada kat sini. kat sebelah mak ni.." tapi aku cuma mampu tengok dari jauh. nak sentuh pun tak mampu. kakak2 dan abang2 cuba tenangkan mak masa mak dah sedar. aku semakin jauh dibawa ke tempat persemadian yang kekal..

di perkuburan, aku nampak jasad aku dibawa turun pelan2 ke dalam liang lahad. alhamdulillah, liang muat untuk semadikan aku. kemudian aku ditutup dengan sekeping papan. dan sikit demi sikit tanah dikambus memenuhi ruang kubur. aku kegelapan..

selesai pengkebumian, tok imam mula membacakan talkin..
.
.
.

Ya Siti Khadijah Binti Salmah
telah putus nikmat dunia kepadamu
bersemadilah kamu dengan tenang
sehingga tiba hari Qiamat
janganlah kamu lupa pengakuan
dan perjanjian kita di dunia
nanti akan datang kepadamu
dua malaikat mungkar dan nangkir
janganlah kamu gentar dan takut kepadanya
kerana mereka juga makhluk Allah sepertimu
jawablah dengan lidah yang fasih lagi jelas
.
.
Allah Tuhanku
Nabi Muhammad rasulku
Islam agamaku
Al-Quran peganganku
Kiblatullah kiblatku
Solat kewajipanku
Umat Islam saudaraku
Saidina Ibrahim bapaku
Hidup dan matiku dengan..
.
Laillahaillallah Muhammadurasulullah..
.
bahawasanya
mati itu benar
mungkar dan nangkir itu benar
kebangkitan manusia itu benar
hari pembalasan itu benar
.
.
kami serahkan kamu kepada Allah
semoga Allah menerima segala amalanmu..









innalillahiwainnailaihirojiunnnn... (aisehh..meremang segala bulu yang ada..)



Sunday, June 14, 2009

spill 2: jamban bikin spoil.

aku rasa macam nak karate2 jer bilik air umah aku ni. dah jadik macam swimming pool dah dia punya tahap sumbat. geram betul! lagi tambah malang, tu jer la satu2nya bilik air yang ada kat umah aku. situ la tempat mandi. situ la tempat basuh baju *note: kitorang basuh baju guna tangan yer. sangat rajin kan kitorang? :p* situ la tempat berak. situ la tempat kencing. situ la tempat.. ah sukati lah nak buat aper pun dalam tu. cuma takat ni blom ada lagi yang masak or tido dalam tu. kalau ada, memang bingai!

petang tadi aku mandi plus basuh baju skali. tader la banyak mana pun baju nak dibasuh. tapi disebabkan bilik air yang sumbat tahap dewa19 tu, tak pasal2 daripada aku bole setel mandi dalam masa sejam, terpaksa abiskan 2 jam baru siap mandi. lagi sejam tu takat dok termenung jer dalam tu nunggu air turun. haishh..menggelegak jer rasa. nak2 bila tengok air turun macam belen2 baby punya kencing. aku syak kalau siput khinzir lalu kat sebelah air tu aku kompem dia pun bole senyum kalau tengok tahap air tu turun.

dengan rasa tak puas hati, lepas mandi tadi aku siap2. start enjin pastu bedesup pegi kedai hardware. round punya round aku jumpa asid untuk clearkan saluran sumbat. cantek. tak pikir panjang aku beli terus. pastu terus balik. dengan semangat berkobar2, aku terus jirus asid dalam floor trap. perhh..berasap floor trap tu aku kerjakan. tambah lagi dengan bau terbakar. makin cantek. aku dah start senyum2 sensorang.

aku tunggu 2 minit. lepas tu jirus air banyak. bajet bole clear. jirus pertama oke. jirus kedua aku dah mula nampak tanda2 usaha aku tak berjaya. jirus lagi separuh, terus jadik swimming pool. ciss! menyirap betul aku nengok. takpe2.. aku cuba lagi. baca lagi instruction kat botol. owhh, patut la tak jalan. kena tunggu 10-15 minit baru jirus air. okeh, semangat datang balik.

aku repeat semula yang aku buat tadi. lubang floor trap berasap2. yeahh! aku suka. lepas tu tunggu dalam 10-15 minit. eksaited aku tunggu jam. lepas dah 10 minit, aku suruh rumet tuang air. cukup 3 kali jirus pakai baldi, air naik balik. jadik kolah. haihh..tensen. formula tak jadik. aku fedap.

malas nak pikir lagi. aku on pc. cucuk broadband. masuk password. click connect. update blog. layan tenet lagi syok dari layan jamban!



spill 1: ini sekadar sampah.

dunia berubah. alam berubah. kehidupan berubah. manusia berubah.

"kenapa kamu dah berubah? perlu ke berubah?" tanya wartawan kepada artis baru yang pada asalnya berpakaian sopan tapi semenjak nama melonjak naik dah mula pakai seksi. dedah sana dedah sini. "saya tak berubah. saya masih macam dulu. cuma saya lebih matang sekarang dalam mengikuti perkembangan fesyen semasa. saya mau menjadi icon kepada remaja sekarang" jawap si artis dengan gaya konon2 naif. ("matang la sangat. tu namanya bingai!" kata si wartawan sekadar dalam hati.)

"icon yang macam mana yang kamu nak ketengahkan kepada remaja di luar sana?" tanya wartawan lagi. sambil gelak manja si artis membetul2kan baju dan rambutnya sambil kata,"icon remaja yang periang, matang dan berani. saya rasa dengan style pakaian saya yang dulu, saya nampak hambar dan bosan. tapi dengan gaya yang sekarang, saya nampak lebih hepi. ramai orang puji penampilan saya yang sekarang. abang, sebagai seorang public figure, kita kena berani bang. saya ubah fesyen ni pun kerana saya berani. berani mencuba. berani untuk buat sesuatu yang baru. yang lain dari kebiasaan. baru la orang respek kat kita. betul tak bang?". si wartawan buat muka bosan.

dah2. aku merepek! meh balik ke tajuk asal.

mesti ada yang pelik kenapa aku ubah layout ni semua. ni bukan tujuan publisiti. aku cuma dah bosan. aku saja buang column c-box. sebab aku jarang respond orang yang tego aku. aku tamau buat orang kecik hati so better aku delete. kaler yang aku pilih pun semua dull. saja bagi orang bosan nengok blog aku. haha! buruk perangai.

perubahan ni pun sempena bakal berubahnya life aku lepas2 ni. sebenarnya, aku dah dilamar dan aku dah pun selamat terima lamaran tu semalam. jadi, mulai hari ni.. i'm a full time worker and a part time student. ape ko ingat aku kena lamar untuk kawen ke? haha!

bulan julai ni aku start blaja. keje kat johor. study kat kl. bukan menda mudah. lots of sacrifices. tambah lagi aku tader penaja. ada sesape nak taja aku? duit keluar macam air. belum start blaja lagi pun duit laju jer abis. aku tau, ramai jer yang camni. keje sambil blaja. keje kat penang, study kat kl. study kat perak, keje kat pahang. mesti ada yang kata, "hek-ele..kecoh ar lu". dan aku pun jawap, "eh, sukati gua la nak tulis aper pun.." aduyai, merepek lagi.

kalau nak diikutkan, memula aku pikir nak delete jer blog yang ada ni. dah malas nak update plus nak jenguk blog orang lain. tapi bila pikir2 balik, sayang la pulak. sebab aku suka membebel. aku suka merapu-merepek-meraban. kalau aku delete, nanti aku gian pulak nak merepek. *ko tulis macam sampah*

mungkin gaya penulisan aku lepas2 ni pun akan berubah. aku nak buat blog ni macam diari. diari? haha..kelakar. *sejak zaman bila pulak ko ada diari?* oke lah, tarik balik. aku tak buat macam diari. tapi aku akan throw & spill apaper jer yang terlintas kat kepala aku. peduli la orang nak baca atau tak. kalau ada orang menyampah, sukati. kalau ada orang tak ske, sukati. kalau ada orang bosan, sukati. dan aku pun ikut sukati aku nak tulis ape pun. *lagi skali ko tulis macam sampah. sekadar sampah semata2. takde isi*.

sekian entry sampah untuk hari ni.




Thursday, June 11, 2009

iT's JusT a LeSsOn.. swEeT LeSsOn

The girl in the picture is Katie Kirkpatrick, she is 21 . Next to her, her fiancé, Nick, 23.
The picture was taken shortly before their wedding ceremony, held on January 11, 2005 in the US .
Katie has terminal cancer and spend hours a day receiving medication.
In the picture, Nick is waiting for her on one of the many sessions of chemo to end.
.
.
.

In spite of all the pain, organ failures, and morphine shots, Katie is going along with her wedding and took care
of every detail. The dress had to be adjusted a few times due to her constant weight loss
.

.

An unusual accessory at the party was the oxygen tube that Katie used throughout the ceremony and reception as well.
The other couple in the picture are Nick's parents. Excited to see their son marrying his high school sweetheart.

.

.

Katie, in her wheelchair with the oxygen tube , listening to a song from her husband and friends

.

.

At the reception, Katie had to take a few rests. The pain did not allow her to stand for long periods

.

.

Katie died five days after her wedding day.

.
Watching a woman so ill and weak getting married and with a smile on her face makes us think.....
Happiness is reachable, no matter how long it lasts .
We should stop making our lives complicated.

.

.
Life is short
Break the rules
forgive quickly
love truly
laugh constantly
And never stop smiling
no matter how strange life is
Life is not always the party we expected to be
but as long as we are here, we should smile and be grateful.
.
.
.

Tuesday, June 9, 2009

Yu doN seRiuS-seRiUs La.. Ai JaS joKiNg-JokiNg oNLi..

penah tak korang rasa bapak punya buruk kalau certain2 perkataan omputih tu bila di-translatekan ke bahasa melayu? padahal kalau sebut in english bunyik dia sikit punya sedap & mantap la bila dengar. kalau tak penah, meh aku bagi contoh:


head of constructions division.


cuba korang translate ke bahasa melayu..


mesti kebanyakan dari korang akan kata macam ni:

ketua divisyen pembinaan.
kan?



cuba kalau kita adjust sket. jadik macam ni:

kepala divisyen pembinaan.
amacam? bunyik da laen macam jer kan? semacam jek sound dia bila dengar. macam kepala kumpulan gengster pun ada gak. hehe..



dan.. kalau pulak perkataan "division" tu bole di-eja ke bahasa melayu jadik "divisyen" dan bole diguna pakai dalam kamus DBP, maka.. cuba kita translate semua jadik perkataan melayu. mari tengok apa jadik dengan ayat tu:


HED DIVISYEN KONSTRAKSYEN.


wakaka! bapak punya buruk!! :p




errr.. ni kalau nik safiyah baca entry aku ni, mau dia resign terus dari DBP. haha!




notaDBP: ni gara2 aku kena buat surat rasmi totally dalam bahasa melayu la ni. tetiba blank bila kena translate menda yang da biasa diguna dalam english ke dalam bahasa melayu penuh. haishh..

Friday, June 5, 2009

aKu Tak ReTi!

mangai!

arini dah jadik hari jual barang2 make-up kat opis. siap promote2 soh aku beli lagi. wakaka! giler btul. aku mana la reti menda2 gini. nak pengsan nengok barang2 tu sumer. mascara? eye shadow? eye liner? blusher? ape-ke-bende tu weh? tak reti aku nak pakai. ada takde pun aku pegi keje takat pakai foundation pastu tempek bedak jek. pastu nak kasik merah sket kat bibir, pakai lipstik. tu pun lipstik dapat free masa beli shampoo rambut tawun lepas.

adeii.. putus fius!

Thursday, June 4, 2009

saPeKaH?

.
dia senget.
dia blur.
dia kaki buli.
dia gengster tapi bukan peserta gangstarz.
dia ganas.
dia kaki pukul.
dia berjiwa rock kapak.
.
.
.
.
.
.
tapi aper kes pulak dia buat gaya ala2 masuk fasa putus-chenta-frust-tertonggeng ni?
hehh~
.

Sunday, May 31, 2009

HeY!

oit kamu!!

ko selalu ada time aku susah
kesuwon (terima kasih).

ko suka muncul tiba-tiba time aku dalam masalah (heran, macam mana ko bole tau time tu aku tengah ada masalah?)
kesuwon (terima kasih).

ko tak pernah penat dan merungut dengar aku membebel tak kira dalam sms atau y!m atau tepon
kesuwon (terima kasih).

ko kadang-kala 'timbang berat' aku (ambik berat lah!)
kesuwon (terima kasih).

ko tak pernah buat aku rasa kecik hati atau marah
kesuwon (terima kasih).

ko selalu sabar layan kerenah pelik2 aku
kesuwon (terima kasih).

ko layan-kan juga time aku merapu-meraban entah apa2 bila aku blank tak tau nak cakap apa
kesuwon (terima kasih).

ko suka bagi aku nasihat
kesuwon (terima kasih).

ko selalu buat aku lupa yang aku tengah sedih
kesuwon (terima kasih).

ko rajin teman aku stay-up
kesuwon (terima kasih).

ko buat aku ketawa sepanjang hari
kesuwon (terima kasih).

ko kadang-kala buli aku
wes ora opo2 (tak kesah).

ko selalu panggil aku budak kecik
wes ora opo2 (tak kesah).

ko suka menyakat & keji-kan aku
wes ora opo2 (tak kesah).

ko kata aku rendang. siap panggil aku 'dagu'
wes ora opo2 (tak kesah).

kalau aku ada buat salah kat ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau ko geram dengan ke-bengong-an aku
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau ko penat dengar aku membebel tapi tak sampai hati nak bagitau aku
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau aku kuat menyakat ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau aku suka carik pasal dengan ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau ko tak suka aku selalu report problem aku kat ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau ko rimas aku selalu sebok hal ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

kalau ko rasa aku dah banyak menyusahkan ko
jaluk ngapuro (mintak maaf).

senang kata..
ko memang kawan aku paling best lah! or omputih kate "best-fren" (errr...ko rasa aku best-fren ko tak? haha!)





tapi..
nanti lepas2 ni ko tader
kalau sekejap takpe tapi lama pulak tu
budak PLKN pun kalah
yer laa.. yer laa.. aritu aku kata padan muka kat ko sebab ko dok tercampak kat tempat tinggal big foot tu. tader internet. tader line tepon.
tapi sebena-nyer padan muka kat aku la jugak.
bak kata orang jawa, 'sami mawon' (sama ajer / padan muka)
nanti lepas2 ni sape nak dengar aku membebel?
sape nak layan aku merapu?
sape aku nak buat lawan bertekak?
sape nak bagi nasihat time aku rasa down?
sape aku nak rujuk kalau ada sum1 suka aku? (hehe..aku tau mesti ko tak setuju bila bab ni termasuk dalam job list ko. kan? aku memang saja nak dera ko. bia arr!)
sape nak teman aku stay-up buat part-time job?
sape nak ajar aku cakap jawa? (haha! oke, ini out-of-your-duty.. :p)


aku rasa aku nak buat mogok ah!
okeh, mulai arini aku mogok!!
sampai ko balik sini semula. amacam??

(errr..jgn tanya mogok ape sebab aku pun tatau. haha!)





nota-mogok: abaikan entry ni. takde pekdah!

Friday, May 29, 2009

mOTiF: keTa aKu ROsaK. aKu maU duiT uNtuK RepaiR keTa TerseBuT. aDa seSaPe MaU DeRma??

1. Kekasih saya adalah: sudah ditamatkan perkhidmatan beliau.

2. Saya sedang mendengar: bunyik mesin basuh tengah spin.

3. Mungkin saya patut: risau macam mana nak cari duit untuk bayar repair keta yang rosak. mana nak cekau weh!!

4. Saya baru sudah: balas message orang.

5. Beza rakan, sahabat dan kawan: ialah ejaan-nya. pasti! hik hik hik.. (kamu sendiri nilai)

6. Saya Tidak Faham: kenapa saya setuju buat part-time job walaupun saya tau yang life saya jadi tunggang-langgang sebab tak cukup masa.

7. Saya perlu mencari: someone yang sayang saya with all his heart dan boleh terima diri saya seadanya tapi sampai sekarang saya masih tak berjaya nak buka hati pada sesiapa pun.

8. Ayat terakhir yg dikatakan kepada saya : ialah "lepas hantar kau aku kena balik semula ke sini kan? tak kesah.." (tak perlu paham ayat ni sebab ni cuma ayat terakhir. bukan cerita penuh. hehe..)

9. Makna hidup?: takde makna-nya kalau kau bazirkan kepada perkara yang sia2.

10. Cinta itu?: kadang kala tak ada logika. bersih semua hasrat dalam hati. ku hanya ingin dapat memiliki. dirimu hanya untuk sesaat. wakaka!

11. Saya paling suka: bawak keta laju2 dengan kadar yang ganaz tapi lepas tu rasa menyesal bila keta rosak sana-sini disebabkan sikap sendirik. padan muka aku!

12. Saya akan cuba: berusaha dengan lebih kuat demi nak carik modal bayar duit repair keta. aminn..

13. Mengapa rakyat malaysia suke menggunakan LAH di akhir ayat mereka: kerana bekas perdana menteri mereka adalah pak LAH! hehe.. (jangan bagi pak lah sama kroni dia masuk blog ni!)

14. Telefon bimbit sy: yang lama sudah hilang kena curik.

15. Katil saya: belum dibeli lagi. saya tido atas tilam jer tanpa katil.

16.Soalan yg bagi sy tidak perlu ditanya: "bila nak kawin?" (sebok hal orang apehal?)

17. Teknologi adalah: satu tajuk yang saya malas nak fikirkan jawapannya. kamu cari jawapan sendiri la yer.. :p

18.Bagaimana saya masak makanan yg saya pandai masak?: mesti la masak guna api. mana ada orang masak makanan guna air. haha!

19. Semalam: saya plan nak bawak mak pegi jom heboh hujung minggu ni. insya-Allah, saya akan tunaikan plan saya.

20. Hari ini: saya hantar keta ke workshop untuk servis tapi nasib saya malang bila diberitau yang keta saya rosak teruk. kena overhaul beb! saya blank!!

21. Malam ini saya akan: tido lambat semata2 nak settle-kan part-time job yang dah berjaya buat life saya huru-hara sepanjang minggu ni!

22. Esok pula saya akan: balik kampung untuk ambik mak dan bawak jalan2 kat jom heboh. ada yang nak ikut ke?

23. Saya betul2 inginkan: duit! buat masa sekarang..

24. Badminton atau futsal: adalah jenis2 permainan. errr..bole ke jawap gitu? haha!

25. Karaoke: kat "karaoke jamban" memang syok. layannn.. hehe~

26. Makanan jepun adalah: mentah dan meloyakan. errr...entah. tak pasti pulak. ada aku kesah?

27. Bilik yg terang atau gelap.: tu tanda lampu bilik tu starter dia dah rosak. berkelip2. hoho~

28. Ayat terakhir yg nak anda ckp kat seseorg: "nanti lepas2 ni ko tader, sape nak dengar aku membebel?" (T_T)

29. kereta: aku kancil jer.

30. saya nk tag: sape ekk? tanak tag sesape ah!






nota-tag: tader sape suruh aku buat tag ni. aku jer yg gatai tangan nak buat. bia arr...!!

Tuesday, May 26, 2009

biRd-daY = haRi BuRuNg

arini besday one of staff kat sini. kitorang panggil dia pak ajis jer. umur dia dah tahap bapak2 yang ada anak sulung yang umurnya lebih kurang baya aku. so kira korang bole imejin kan berapa umur pak ajis tu? pak ajis ni kelakar orangnya. dan semua orang pun ske menyakat dia. nak jadik citer..pagi tadi lepas balik dari breakfast...

ina: pak ajis, dah breakfast?

pakajis: dah.

ina: pacik pegi makan tak tunggu saya pun. belanja pun tak. tengahari nanti belanja saya eh pacik.

pakajis: eleh, kau asyik nak mintak pacik belanja jer. hari ni bird-day pacik patutnya kau la yang belanja pacik.

ina: apa dia pacik? bird-day??

pak ajis: yer la. bird-day pacik arini. tanak nyanyi lagu hepi bird-day ke kat pacik?

ina: bird-day? hari burung?? pacik ada bela burung ke?




kitorang satu opis dah tergelak dengar pak ajis salah sebut besday. yang si ina ni pulak sengal pegi tanya soklan pelik2. tiba2 ada yang menyampuk..




ajak: bukan bird-day la pak ajis. bird-bird. ko tau tak ape bird-bird, ina? kalau tak tau, ko suruh jer pak ajis ni explain.

mamat: burung pak ajis pun ada hari ulang tahun jugak ek.. dasat ah pak ajis!




wakakaka! satu opis gelak lebih kuat dari tadi.. pak ajis.. pak ajis..





nota-sengal: dasar-spesis-pantang-dengar-orang-salah-cakap. laju ajer la otak pikir ke lain. iskh.. iskh.. iskh..

Monday, May 25, 2009

DaN..aKu TeRsaikO LaGiii..

"hello..assalamualaikum"

"hello mak..waalaikummussalam. mak sihat?"

"mak sihat. mak nak tanya ni, sabtu depan keje tak?"

"tak keje. nape mak?"

"tak keje eh.. minggu depan balik kampung boleh?"

"balik kampung? boleh jer.. nape mak? ada masalah ke?"

"takde masalah. ada laa.. balik sini dulu. nanti mak bagitau."

"alaa..kalau mak tak bagitau, orang tanak la balik."

"macam ni.. ahad depan ada orang nak datang meminang. balik tau."

"haaaa??? apa dia mak? meminang?????"











bedebup!!

adehhhh....selamat dahi aku tumbuh telur sebab terhantuk kat lantai. ni semua mimpi punya pasal. haishhh..nasib baik takat mimpi jer. bukan betul2. kalau betul2 jadik tadi memang jam ni jugak aku pack baju2 & lari bawak diri ke Guatemala. tak pun, lari ke Azerbaijan pun bunyik macam best jek. Hurhh?? Guatemala? Azerbaijan? ceruk mana pulak negara yg aku sebut ni? ah, apaper jer lah. yang penting, selamatkan diri anda!!

giler ape! zaman bila pulak aku ada plan dgn sesape nak soh dia (dia kat sini mewakili sesape yek. bukan spesifik kpd sorang manusia jek) masuk meminang? ni memang betul2 bikin night mare! kompem mimpi ni mau buat aku tersaiko untuk sepanjang tawun. alahaiiii....

errr....mimpi tu cuma mainan tido jer kan? takkan jadik betul2 kan? gua cuak seh..



Saturday, May 23, 2009

naK buaT iBadaH keNe seRiuS. jaNgan MemaIn!

.
.
.
.
senin nanti aku nak buat PUASA KHATAN
errrr.. maksud aku PUASA SUNAT
.
.
.
wakaka! =)
.
.
.
.
.
*khatan = sunat

Thursday, May 21, 2009

maLaS!


"syurga anak di bawah telapak kaki ibu
syurga isteri di bawah telapak kaki suami"

errr.. syurga duniawi?





tak bawak ke mati!

Tuesday, May 19, 2009

pLaTiPuS-OcToPuS-KomoLOniMBuS (sila beri perhatian: tajuk tader kaitan. ngeh ngeh ngeh..)

Scene 14 - take one - roll 12.
Ready.. action !

Aku sekarang masih dalam probation period. 3 bulan beb! Jadi untuk sepanjang tempoh tiga bulan ni aku kena jaga reputasi maupun prestasi kat depan mata supervisor aku merangkap hencik-senior-QS. Even ni dah masuk minggu ke-3 aku keje kat sini, aku still rasa macam aku ni budak praktikal. Skema giler life sekarang. 8.30-5.00 memang fully-totally-skemaly (erkkk..ada ke perkataan skemaly dalam kamus oxford? Haha!) mengadap keje semata2. Hehh! Maunya tak.. sikit tader curik tulang apatah lagi nak makan tulang. Hurhh?? Peribahasa apakah ‘makan tulang’ tu? Apaper jer laaaa… ditambah pulak lagi, tempat duduk senior aku tu kat belakang aku ni jer. Mana-nya tak mati kejung aku dibuatnya. Kalo laa ada award staff paling rajin, aku rasa aku bole masuk pencalonan la. Haha!

(Sebenarnya nak kata.. tu pasal laa aku jarang ngapdet blog maupun up entry baru. Apatah lagi nak buat blog marathon dan jugak blog hoping. Jadi, sila beri perhatian dan ambik kesah. Wakaka!)



Okeh, cut! Next scene..





Scene 28 – take 15 – roll 4.
Ready for take.. action!

Tetiap hari aku pegi & balik keje, aku akan lalu jambatan-rentas-muara-sungai-bertembung-laut (jambatan permas jaya jer pun sebenarnya). Takde ape yang canggih pun kat jambatan ni cumanya aku suke view dia. Bila toleh kiri, nampak muara sungai. Bila toleh kanan, nampak laut. Tiap2 pagi tengok dan hirup udara laut (nota: aku tak suke pakai air-cond tiap kali drive) memang feel lah. Rasa semangat jer nak mula keje. Bila balik keje pulak, tengah otak penuh-padat-sendat dengan keje, layan view laut-air-pasang-surut memang cool giler lah aku cakap. Hilang semua rasa sesak otak. Memang layannn…

(Sebenarnya nak kata, aku rajin pegi keje. wakaka!)



Cut! Last scene..





Scene Final – take 6 – roll (errr..roller coaster aci tak?)
Everybody take your position.. ready for take.. Action!!

Part ni aku tak berapa suke. B4 this aku penah bagitau kan yang aku dipanggil dgn nama Siti untuk urusan2 formal/keje. Tapi masalahnya, kat sini dah ada staff yang dipanggil dengan nama tu jadi terpaksa la panggil nama lain. Tapi aku tak tau nak suruh diorang panggil aku apa. Bila diorang tanya, aku sebut nama penuh then cakap, “panggil jer la apaper..” Aku memang jarang or hampir tak pernah dipanggil dengan nama secondeur (ape-ke-bahasa la ko guna ni weh?) aku tu. So, sekarang ni diorang panggil aku dgn macam2 nama. Ada panggil aku Siti. Ada panggil nama secondeur aku. Ada gelarkan Katt. Ada yang panggil Dijot. Ada gak yang nak bagi gelaran Katty. Adeii…tolong laa!! Aku sangat2 menyampah dengan nama Katty tu. Rasa macam nak sound jer orang2 yang panggil aku dengan nama tu. Tapi kalau tak, nama apa diorang nak panggil ekk?? Takkan nak suruh diorang panggil Aadii kot? Gilerr! Tu kat blog bole arr.. Tak pun Ija (wowowowoo..tolong ler.. aku takkan guna lagi dah nama ni). Deja moss? Dij? Jaja? Didi? Iti? Titi? Jarum Peniti? Haha! Tapi kalau panggil Hadi pun nampak macho gak ekk? Wakakaaa.. apaper jer laa labuuuu… :p

(Sebenarnya nak kata, cuba korang bagi idea sket apa nama panggilan yang seswai untuk aku. hoho~)



dah dah. pilem dah abis. pi buat keje.. :p

Thursday, May 14, 2009

buLaN 5 meManG buLaN guA peRioD taK beNTi2. Gua CepaT beRaNgiN. JaDi, GuA maLas caKaP banYaK..

.
.
.

melihat orang yang PERNAH lu sayang
dan MASIH lu taruh harapan
hidup bahagia dengan orang lain
DI DEPAN MATA
tanpa lu mampu memiliki dia

.

itu sakit yang paling sakit tahu!!

.
.

Monday, May 11, 2009

Oke, aKu taU ini daH agaK teRLaMbaT. Tapi..aDeR aKu keSaH??

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)


Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu......mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak



Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari.....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan ?Selamat Hari Ibu?

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak





Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....




Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya......
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya........
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......






---------------------------



Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:


1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4.00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.


1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.






nota-untuk-mak: selamat hari ibu, mak.. orang sayang mak.. (^_~)

Saturday, May 9, 2009

TiGa daLam SaTu

mimpi.

semua orang penah mimpi. macam tu jugak aku. tawun lepas aku dah mimpi. bulan lepas pun aku mimpi. minggu lepas aku mimpi jugak. semalam pun mimpi. malam sebelum semalam aku mimpi lagi skali. dan malam tadi aku mimpi lagi.

apa mimpi tu? ada orang kata mimpi tu cuma mainan tido. ada jugak yang kata mimpi tu betul2 akan jadik kenyataan satu hari nanti. ada yang kata apa yang kita mimpi tu sebenarnya bertentangan dengan apa yang akan berlaku dalam realiti kita. ada yang percaya mimpi tu satu petanda.
petanda apa? entah.

cuma bagi aku, kadang2 apa yang aku mimpi, mampu men-saiko life aku untuk sepanjang hari. kadang2 untuk tempoh 2-3 hari. kadang-kala berhari2. pernah jugak dia punya saiko sampai makan minggu. sampai laa aku mimpi yang lain pulak.

aku gila? entah.
aku percaya mimpi? entah.
aku taksub pada mimpi? entah.
apa maksud mimpi? entah.



dan..
mimpi tetap mimpi.



tapi kalau mimpi yang sama / yang hampir sama ulang banyak2 kali aper story??




******************
.
.
kat meja aku.
budak praktikal: akak, jom makan. dah lunch hour ni.
.
aku: wokey.
.
.
kat pantry.
budak praktikal: bawak bekal apa?
.
aku: ikan masak kicap jer. ambikla. abiskan skali ikan tu.
.
budak praktikal: siti, ni lauk saya ni ambik la. eh salah, kak siti. tapi macam tak sesuai la panggil akak. sebab muka tak macam kakak pun. nampak muda. macam adik2 jer.
.
aku: @#$%^&*
.
.
.
.
******************
.
.
mak: macam mana tempat keje baru? oke tak? diorang semua macam mana?
.
aku: oke mak. staff2 kat sini semua mesra.
.
mak: alhamdulillah. mak doakan semua umat Muhammad suka anak2 mak.
.
aku: alahai... itu sangat comel mak.. (dalam hati)
.

.