Saturday, July 4, 2009

spill 7: merepek!

mak kata,
"jangan bukak payung dalam rumah, nanti ular masuk"

fikir aku,
"slalu jer terbayang ular keluar dari batang payung kalau bukak payung dalam rumah. mesti diri sendiri yang paling awal mati kena patuk"

---------------


orang tua2 kata,
"jangan sambung kaki (maksudnya temukan tapak kaki sendiri dengan tapak kaki orang lain), nanti rumah terbakar"

kata aku,
"apa kaitan pulak kaki dengan rumah terbakar? kat kaki ada cas elektrik macam belut letrik tu ke?"

---------------


orang lama kata,
"tak baik langkah orang (tak kesah la langkah kaki ke, langkah badan dia ke..) sebab nanti kita ambik darah dia"

imaginasi aku,
"mesti kalau slalu langkah orang nanti jadik gemuk sebab banyak ambik darah. mesti sesape yang slalu sangat kena langkah tu jadik kurus sebab tak cukup darah. mejik-nyer kan.. langkah jer dah bole dapat darah otometik!"

---------------


orang dulu2 kata,
"jangan bagi budak kecik lalu/duduk bawah meja, nanti bila besar bantut/pendek"

rasa aku,
"agaknya dulu aku slalu main bawah meja kot. tu pasal la tak tinggi2. cett!!"









notamerepek: sedalam mana ke-relevan-an pantanglarang otai (old timer), pikir2-la sendirik maksud tersirat diorang. ada jugak certain2 yang sampai sekarang aku tak bole nak pikir tahap ke-logik-an pantanglarang diorang. still tak jumpa maksud tersirat disebaliknya.

notakerepek: time skola dulu aku antara yang slalu kena berdiri kat barisan paling depan. dasar 'rendang'! hua hua hua.. :p

13 comments:

khaLifah feDi said...

emm...terserlah kesengetanmu Aadil !!

hee~

Aadil !!!!! =)

Mogen Ali Rico said...

mak aku ckap jgn dok atas bantal..nanti montot bisul..

maksud tersiratnyer..

sedapnyer ko penyek2 bantal guna montot..dah laa montot berbau..dah..pii sana..aku nak baring nihh

KugiranJiwa said...

aidil is kontot.com.lalala

gua stomek said...

byk la lu pny pantang larang....

pantang 44 hari..

Lionel Azry said...

syirik!
mufti dah haramkan! :P

Pekerja Kontrak said...

itukan petua org2 tua....

♥chentaMAYA™ said...

banyak oh pntg larang owg lame!hee~

sharamli said...

hu3..0rg dulu2 mmg mcm tu...

jgn amek gamb0 tig0 0rg..nnt yg duduk kt tgh tu mati cepat..

aloy_paradoks said...

ye la, main bwh meja,,, pastu kepala terantuk.... asik terbenam je... pendek la jadinya.

ayampinko said...

petua owang2 tua..hem skung nie dah releven lagi..dah tak leh pakai dah./.

besi said...

pantang....hmmm menarik..
hanya jauhari meneganl manikam

StingRay said...

kalau laga-laga tapak kaki..aku geli.


ha ha ha

A a D i I ? said...

kf,
ciss! aku dah serius pun still nmpk senget lg ke? haha!




Mogen Ali Rico,
haha! mesti montot ko byk bisul kan?






KugiranJiwa,
ooo kerek eaa..meh ukur tinggi sket. tgk sket takat mana tinggi org tu. haha!






gua stomek,
44 hari tu lu pantang bersalin beb!






saruk,
sape soh ko caye? :p






Pekerja Kontrak,
dah nama pun peTUA. klu peMUDA dah lain maksud dah. haha!

apsal tuko nama? gelaran DATO da kena tarik ke?





chentaMAYA,
macam2 ada....






sharamli,
kalo camtu lepas ni aku ambik gambo tamau dok tengah. haha!






aloy_paradoks,
kalau terbenam 7 kaki bwh tanah ape citer? haha!







ayampinko,
tu sekadar nak mengajar..maksud tersirat..






besi,
hanya JOHARI mengenal MANIAM. haha!






StingRay,
sebab? meh aku geletek tapak kaki ko. hehe..