Wednesday, September 9, 2009

spill 21: sikit ter-cuit.

rasa sakit yang paling sakit ialah bilamana..

diri kita dah terbiasa rasa kosong tanpa sesape. dan secara tiba2 muncul seseorang dan mula mengambil-dan-menimbang-berat tanpa disuruh sesape. time tu diri sendiri akan rasa hepi. tipu la kalau ada yang kata dia tak hepi kalau ada orang ambik tau hal dia.. hidup dia.. makan minum dia.. sedih gembira dia.. dan secara otometik hati rasa sikit terisi..

tapi.....

tanpa apa sebab. tanpa apa alasan. tanpa apa2 pun yang silap dan tak kena, dia hilang. sepi. senyap. takde khabar. takde berita. tanpa apa2. kita tertanya2 kenapa. kita tertanya2 dia dimana. kita tertanya2 apa silapnya. kita tertanya2 siapa penyebabnya. dalam diri tertanya2, hati yang sikit rasa terisi mula terasa kosong sikit demi sikit. time tu kita terasa sakit. sakit yang amat. walaupun cuma sikit yang terisi. tak penuh. tak sampai separuh. suku pun tak cecah. tapi rasa sakit yang ditanggung Tuhan jer yang tau.

dan.....

bukan la satu perkara yang mudah nak biasakan diri macam sebelum2 ni. nak kembali biasakan diri sama macam masa kita terbiasa dengan rasa kosong tanpa sesape bukan senang. pujuk hati. makan masa. sakit. perit. makan usia.

makanya disini.....

tabahkan hati. jangan rasa menyesal. jangan putus asa. banyakkan bersabar. Tuhan tu menguji. mungkin kita ada buat silap di mana2. mungkin kita pernah buat salah kat sesape. Tuhan tu maha penyayang. Dia sekadar menegur. supaya kita lebih beringat.


"kita sering mahukan hari yang CERAH
tetapi Allah lebih mengetahui
hakikatnya HUJAN perlu diturunkan
kita sering inginkan KESERONOKAN
jauh sekali KESUSAHAN
tetapi Allah lebih MENGETAHUI
kesusahan itulah yang mengajar KEHIDUPAN
kita sering menginginkan KETENANGAN
hakikatnya diri ini penuh dengan DOSA & KEJAHATAN
tetapi manusia tidak dapat lari daripada KESILAPAN
semua itu bukanlah HUKUMAN
tetapi sebagai tanda KASIH SAYANG Allah
agar kita lebih BERIMAN.."

---- k.a.a ----
terima kasih.

9 comments:

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

mm...lps ni lu akn kembali aktif brblog.....kui..kui..kui...

sharamli said...

tp susah nak jadik 0rg yg tabah...

ciK LyndaWawa igUana said...

bunyi entry ko kali ni macam merindui seseorang je jot......=)

khaLifah feDi said...

emm Aadil kamu rindu pd seseorg yer..

p/s:-betul apa yg kamu tulis nie Aadil..!!

A a D i I ? said...

a.k.u.p.e.n.t.o.i,
nape ko kate gtu ek?



sharamli,
tau x pe..



ciK LyndaWawa igUana,
tader rindu sesape la wa..
ko da ader incik skema eh skg? :p




khaLifah feDi,
x la.. tader rindu sesape.. =)

penjenayah merah jambu. said...

tulah yg aku tgh rasa.
raya lepas,ada org kol setiap masa.mesej.gelak smpi letih.
kemudian lepas raya,hilang tiba-tiba.senyap.kosong.kosong.
dan aku yg ego ni pun dah tanya dan minta maaf kalau ada buat salah.tapi dah terbuang,malas nak terhegeh2.
biarlah.





tapi makin dekat raya,makin sebak.
sampai hati dia.
T_T"

ieNn ZaZa said...

ek..erm..memg rs camtu pn kalau tetiba ort TU senyap..sodeh =(

miss zahidah said...

hurm....cam rindu kat someone je ni....

KIRIS said...

wah..gile touching ayat member aku ni kan..huhu...anyway, sure ada org yang jauh lebih baik n menghargai after this... thing's happen for a reason kan..