Tuesday, June 9, 2009

Yu doN seRiuS-seRiUs La.. Ai JaS joKiNg-JokiNg oNLi..

penah tak korang rasa bapak punya buruk kalau certain2 perkataan omputih tu bila di-translatekan ke bahasa melayu? padahal kalau sebut in english bunyik dia sikit punya sedap & mantap la bila dengar. kalau tak penah, meh aku bagi contoh:


head of constructions division.


cuba korang translate ke bahasa melayu..


mesti kebanyakan dari korang akan kata macam ni:

ketua divisyen pembinaan.
kan?



cuba kalau kita adjust sket. jadik macam ni:

kepala divisyen pembinaan.
amacam? bunyik da laen macam jer kan? semacam jek sound dia bila dengar. macam kepala kumpulan gengster pun ada gak. hehe..



dan.. kalau pulak perkataan "division" tu bole di-eja ke bahasa melayu jadik "divisyen" dan bole diguna pakai dalam kamus DBP, maka.. cuba kita translate semua jadik perkataan melayu. mari tengok apa jadik dengan ayat tu:


HED DIVISYEN KONSTRAKSYEN.


wakaka! bapak punya buruk!! :p




errr.. ni kalau nik safiyah baca entry aku ni, mau dia resign terus dari DBP. haha!




notaDBP: ni gara2 aku kena buat surat rasmi totally dalam bahasa melayu la ni. tetiba blank bila kena translate menda yang da biasa diguna dalam english ke dalam bahasa melayu penuh. haishh..

10 comments:

penjenayah merah jambu. said...

hahahaha..
teringat rumet yang amek kos komputer,dorg kne wat assignment dgn translate the whole term pade bm..
masyaallah..BURUK GILAAAAAAA!!

Donut said...

bahasa malayu itu indah

bahasa inggeris itu yang parasit.

terima kasih.

Monkey D Luffy said...

hahaha

tu ler... guna jer BM asal lg senang

nak pinjam bahasa jd buruk lak

ayampinko said...

ok aku suka entri nie..bahasa owang kita translet kpd bahasa kita..hem tak senonoh rupernyer..cam mencarut jer..

mrblind said...

sumpah lu takde kerja..hahaha

eliza said...

pesanan bkn penaja...cintailah bahasa kita..hee..

asis said...

biase la tu..

aloy_paradoks said...

bagus,,,, ci cari blog org DBP, suh die bace,,, gua ade kawan keje DBP, nti gua suh die bace, hahahha

besi said...

cantik bahasanya...
secantik penuturnya

A a D i I ? said...

penjenayah.merah.jambu,
translate sume? mangai! meh send copy kat aku. aku nak try bace sket.






Donut,
sama2.. =)






Monkey D Luffy,
tau taper. tapi ada gak bahasa melayu yang cilok dr omputih. aper citer? :p






ayampinko,
macam cencurut pon ader gak. kan?






mrblind,
bukan tader keje ar. keje gua amat mencabar ni bro. haha!







eliza,
errr...bahasa tu ape? lalala~ (ko rasa macam nak lempang orang tak? haha!)






asis,
standard.. :p







aloy_paradoks,
oit2..berani ko nak sabotaj aku ek!







besi,
sape? hehe.. :p