Tuesday, April 14, 2009

Tiba2 aKu TeRiNgaT..

buah sukun!


tengahari tadi aku pegi makan dgn opismet aku. balik dari makan, opismet aku yang drive. aku dok blakang jer jadik bos. masa on da way balik, mata aku melilau la nengok kiri kanan. tetiba aku ternampak pokok sukun. haishh..da la tetengah hari buta. panas terik pulak tu. syok woo kalau pekena sukun goreng cicah sambal kicap lepas tu lawan dgn sirap limau ais. perrrrhh...layannnn~

eh, aku bukan nak citer pasal makan sukun. tapi aku nak citer tragedi buah sukun. masa tu tawun 1994, time tu aku darjah 6 (oke, kira la sendirik umo aku skg dah berapa. sape dah tau dok dendiam). masa tu time cuti skola-yang-aku-tak-ingat-penggal-ke-berapa tapi cuti skola 2 minggu. sebab aku nak exam besa ujung tawun, so sepanjang 2 minggu tu aku ada sekola tambahan.

biasanya aku pegi skola naik bas dgn 2 orang adik aku tapi sebab time skola tambahan adik2 aku tak skola, so abah aku bagi green lite untuk aku bawak beskal pegi skola. tu la 1st and last time aku pegi skola naek beskal. sempat la merasa penat kayuh beskal 2 batu ke skola tiap2 hari utk tempoh 2 minggu.

nak jadik citer, satu hari aku tompangkan member aku (pempuan yer) balik dari skola tambahan. member aku ni dok sebelah jer dgn kampung aku. so, aku pun ajak la dia balik sama. at least, aku ada la jugak teman sepanjang lebih separuh perjalanan nanti. aku hantar dia sampai depan rumah. kat rumah member aku ni ada 2-3 batang pokok sukun. masa nak balik, mak dia bekalkan 2 bijik sukun untuk aku bawak balik. memula aku tolak tapi bila makcik tu sungguh2 suruh ambik, aku ambik la jugak.

on da way balik dari rumah kawan aku, aku tak senang duduk. aku risau giler. sebabnya? aku takut nak bawak balik buah sukun tu. takut mak aku tanya macam2. mak aku dulu garang tahu. hari2 dia pesan jangan ambik sebarang2 apa yg orang bagi. lagi2 orang yang tak kenal. tapi aku kenal sgt dgn makcik tu. mak aku pun kenal. tapi tatau kenapa aku rasa sgt takut. lagipun mak aku hari2 pesan, lepas skola terus balik. jangan singgah mana2. kalau aku bawak balik sukun ni, kantoi la kat mak aku yang aku ni ada singgah rumah orang. kan? berpeluh aku sepanjang jalan. berpeluh sebab kayuh beskal tambah berpeluh sbb pikir nak bagi alasan apa kat mak. haishh..naif betul aku ni dulu. errr...naif ke lurus bendul? heeee..apaper je lah.

masa sampai kat simpang nak masuk kampung aku, entah macam mana aku bole buat drastic decision. nak tau ape? aku pegi buang buah sukun tu kat tepi jalan! gila tak gila aku bole buat mcm tu semata2 takut nak bersoal-jawab dgn mak aku. oke, aku ngaku. dulu aku lebih takut mak dari abah tahu. mak punya cubit, kalau takat lebam tu bole tahan lagi la. tapi kalau dah tersiat kulit aper cerita?

lepas tu aku terus balik rumah. buat muka cool. macam takde jadik apa2. buat macam biasa. tapi entah cemane, dalam setengah jam lepas tu, ada sorang kawan abah datang. aku curik2 jenguk dari tingkap. tiba2 kawan abah hulur satu plastik hitam dari bakul moto dia. eh, apsal aku macam kenal jer plastik tu?

rupa2nya, nak jadik citer.. kawan abah aku nampak aku buang buah sukun masa kat tepi jalan depan simpang masuk kampung tadi. lepas nampak aku buang, dia pun pegi check. kot2 aku pegi buang bayi ke agaknya. bila nampak dalam tu buah sukun, dia pun hantarla ke rumah. pakcik tu memang salah sorang bestfren abah aku la. so memang dia kenal sangat kitorang adik-badik. kadang2 dia tumpangkan kitorang balik dari bas-stop ke rumah.

bila da kantoi, terpaksa la aku citer semua. nasib baik mak & abah aku tak marah cuma kena basuh la jugak dengan mak. besoknya, mak member aku terserempak dgn mak aku kat pekan & dia ada tanya, ada tak aku bawak balik buah sukun 2 bijik?

cuba bayangkan kalau kawan abah aku tak nampak aku buang buah tu dan tak hantarkan buah sukun tu kat rumah, agak2 apa la yang mak aku jawap yek bila mak member aku tanya soalan tu? hmmmmmm... seriau pulak bila aku pikir2 balik. silap2 mau berbirat-tersiat2 lagi la gamaknya kulit peha aku akibat keganasan mak.




owh, baru sekarang aku sedar. sikap ganas aku rupa2nya datang dari gen mak. bukan gen abah. hehe.. sori mak.... (^_~)









notakaki: tatau ape buah sukun? pegi google sendirik! haishhh..manja btol. sume pun nak dibagi. haha! lalala~

27 comments:

khaLifah feDi said...

emm kat blkng umah aq ade pokok sukun..tp monyet2 yg bedal ar emm..bln 6 nie tgh musim arr kn..law ko nk yuk pi umah aq ok..ti dpt free ngeteh sekali hik3..

ko taw umah aq..emm gugel arr hik3..ulu tiram taw?

ieNn ZaZa said...

kehkehkeh..penakot rupanye ko ni yer..smp sggp buang buah sukun tu..

T.u.Y.a said...

ko cite pasal buah sukun,mmg dok terbayang2 sukun goreng cicah sambal kicap..pergggggghhh...musim2 ujan lak nih..

penakot tahap dewa rupanya si senget nih..patut ar dah besar kuat buli org..zaman kecik2 x leh nak buli org len..huhuhuhu..

arres™ said...

sengal!!
ahahahaha...apelaaaa...
dh nama pn mak lu kenal die...

org bg benda elok,amek jer lar...
amende la buang2 makanan...
huhuhuhuh

k.e.r.i. said...

gila chuak dengan mak sampai sanggup buang rezeki.

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hahaha~

buah sukun..

lapar aku..

mak kamu mesti belasah kamu..

hehehe~

~AKU JELITA~ said...

aku datang skodeng

mari skodeng aku balik aaaa

joegrimjow said...

mmg sedap
mkan dengan susu sejat
hehe

Monkey D Luffy said...

sukun tu apa? ;p

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

huh...kalo goreng..panas..perghh....kalo..katunis sukun lu kenal?

A a D i I ? said...

kf,
waaa....best tu. bole aku bwk org2 kg skali berkampung kt umah ko.

ko dok tiram? tiram slalu jem! tensen aku!! :p




ieNn ZaZa,
tau x pe.. ko x kenal mak aku zaman muda2 dulu. aku rs askar jerman pon kalah.





T.u.Y.a,
perhhh...sedapnya! lagi kalo kena sukun goreng panas..

salah tu, ptut la bdn aku x membesar. rupa2nya pasal puas kena blasah time kecik2. pertumbuhan terbantut. haha!





arres,
bukan sengaja nak buang arr.. kalo ko jadik aku dulu, musti ko pn buat menda sama kot. mak aku dulu garang weh!






k.e.r.i
errr...gua terpaksa beb. gua kan naif lagi time tu. haha!






ZARA 札拉 [사랑해~],
aku takut dia punya cubit tu. lebam smpai smggu. paling x snggup kalo kulit tersiat. adeiii..sakit wooo..






~AKU JELITA~,
nt aku skodeng ko balek yer.. =)






joegrimjow,
dgn susu sejat? tak muak ke weh?





Monkey D Luffy,
pemalas mau google nih! :p






a.k.u.p.e.n.t.o.i,
kalo goreng panas, perrrhh..layannnn!

kartunis sukun gua tak kenal, gua kenal katun yg dia lukis jek. tp beliau sgt kenal gua. maklumla..gua kan femes. kakaka!

lalala~

a.b geldofg said...

aku memang suka yg ganas2 ;)



yg dua biji tu ke yg namanya buah sukun?

ciK LyndaWawa igUana said...

kahkahkah..
cucur sukun...sedap....

A a D i I ? said...

a.b geldofg,
ko suke yg ganas pacik? wuuuu..tak takut kena blasah? =)

yg dua bijik mane ni pacik? ko ni da ke lain da ni. da kelaut ke pacik oii? haha!

A a D i I ? said...

ciK LyndaWawa igUana,
cucur sukun? best ke? caner buat dia? aku penah makan sukun goreng sama kerepek sukun jek.

khaLifah feDi said...

oooooooo tiram pekan arr..umah aq jln pi kulai yuk!!!

emm bolih aje..sambil2 tue leh ko amik pic dgn monyet kat blkg umah aq tue hik3..

eliza said...

aku pun ganas jugak...ko tau tak?

hehehehe

besi said...

sukun mmg sedap digoreng....
makan begitu saje pun dah ok...

A a D i I ? said...

kf,
ooooo..kalo kt ctu x pe..
eh, errrr...yg aku nmpk org jual lemang kt sblh gerai jual buah mggu lps, ko ke tu? kakaka! =)





eliza,
ko ganas? oke arr tu.. ab ske yg ganas. nt aku kenen kn ko kat ab yek. haha!





besi,
makan cmtu je? ko bia betik! bole mkn gtu je ke? x penah pulak aku dgr org mkn sukun cmtu je.. :p

Konspirasi Melankolik Jiwa said...

dijot umo 27 eh taun nih..oh dah dekat nak masuk 30 dah rupenye..

sukun goreng sedap.

lalalala~

A a D i I ? said...

Konspirasi Melankolik Jiwa,
kepoh giler!!!!!

BudAk hijAu said...

buah sukun dulu ktorg goreng dlm rice cooker mase kt hostel..hahahhahah...

A a D i I ? said...

BudAk hijAu,
ko penah tak goreng telur atas seterika? best giler woooo... =)

Mieaa said...

sukun yg dah masak,
potong nipis2,
lepas 2, goreng..

gila heaven!

A a D i I ? said...

Mieaa,
perhhhh.. bkn takat heaven, terasa seperti di awang2an.. hoho~

fjie said...

sedap sukun goreng..
tyme kecik2 dlu slalu la mkn..
pas pkok tu kne tebang lngsung xpnh mkn smpai skng...
huhuh~~~~~

A a D i I ? said...

fjie,
jom g mkn ngn aku jom. aku pn da lama tak makan.. =)