Friday, April 10, 2009

BuNTu si-sENgeT!


bila kena tinggal sensorang..
aku jadik buntu,
otak makin celaru,
mula la fikiran dok terbayang hantu,
dalam cerita2 yang pernah aku tengok dulu.
.
.
buntu otak-ku makin menjadi2..
serba-serbi jadik tak kena,
tambah lagi bila rumah sunyi sepi macam kat kubur cina,
satu bunyik pun tak ada,
kecuali bunyik kipas meja yang dah uzur gila,
tinggal tunggu masa ajer,
untuk aku humban dalam tong sampah kat luar sana.
.

.
bila otak aku makin buntu..
aku cuba hiburkan diri dengan internet,
tapi internet pulak lembab macam cipan jatuh dari planet,
disebabkan sakit hati, habis modem broadband aku garit,
hampir2 jer aku plan nak campak masuk parit,
pak-kal ajerlah, nasib lu baik senget!
.
.
otak yang buntu cuba untuk aku kerah..
fikir idea nak masuk contest ni,
mana tau bole menang.. dapat duit berguni2,
tapi haram idea tak mari2,
perut pulak meragam berapi2,
otometik kepala otak tertanya2 sendiri,
apa yang aku dah telan siang tadi?
haishh..ini tak boleh jadi,
harus sekarang jugak aku kena bertapa dalam bilik sakti.
.
.
dalam bilik sakti, aku cuba pecahkan ke-buntu-an..
sambil2 perut memuntahkan 'hasil',
ahh, lega rasanya bila perut dah kembali stabil,
tak lupa, idea ku fikir sampai menggigil,
ah, aku tak kira.. selagi tak setel,
aku mogok tanak tido sampai end-of-April!
.
.
otak yang buntu bertambah sesak..
bila idea tak datang2 jugak,
tensen aku macam orang gilak,
golek sana golek sini sampai dah tak tau nak buat apa lagi gaya.. apa lagi gerak,
perut terasa nak terberak lagi pulak,
haihh, kalau macam ni lama2 aku bole jadik si pilak.
.
.
dalam buntu mencari idea..
tiba2 aku dengar pintu diketuk bertalu2,
aku tanya siapa gerangan kamu,
senyap sunyi tak dijawab soalan aku,
ah sudah! itu orang atau hantu?
badan mula berpeluh seribu,
habis naik semua bulu2,
ah, ini tak bole jadik.. baik aku tido dulu,
sebelum tu, sempat aku bisik kat tepi pintu,
"oit antu! pegi kacau org lain.. jangan kacau aku!"
aku ni penakut tahu!
.
.
ke-buntu-an otak dah sampai ke tahap maksimum..
aku malas nak pikir lagi,
baik aku pegi tido.. yerr tido mati!
besok nak kena bangun pagi,
nak pegi keje.. carik rezeki,
kalau tak, alamat terpaksa la lagi sekali aku kena telan megi!!
.
.
.
.
nota-kaki: Entry ini didedikasikan kepada JRY sempena menyambut hari jadinya.
.
.
.
.
.
.


pi/es: Boonto @ JRY, contest ko aku da bagi setel! muhahahaa.. =)

31 comments:

paan said...

aku tak kena temberang..maaf..
aku tau ko tulis post nie sebab nak menang contest.hahahaha

qishie said...

ceh..


senget nye AaDiI..

contest ape weh ko masuk?

besi said...

buntu.......setiap org penah melalui saat buntu........peduli apa...layan je....hehehehehe

T.u.Y.a said...

senget,
mari kita makan ayam penyet,
pastu g zoo tengok monyet,
agar ke'buntu'an itu dapat diseret...

wahahahahahha..sangat2 sengal la aku melayan dak nih..

paan said...

takpela..kalo ngan ko aku mengalah..ko amik la no2..aku sudi amik no1.hehehe

A a D i I ? said...

paan,
heleeh...ko pun join contest tu jugak kan? x pe..kita tgk sape yg bole menang. hehe..




qishie,
haha!

ko g la click kt tulisan "contest ni" tu.. contest psl up entry tentang buntu. kalo nk try, up cpt. tarikh tutup 15 April ni.




besi,
aku tau, msti skg ni ko tgh buntu kan? haihh..pening aku bila byk sgt nengok perkataan 'buntu' tu.





T.u.Y.a,
senget,
kat mana nak carik ayam penyet,
monyet2 kat zoo sume dah kena penyakit,
lagipun.. aku tak larat nak jalan..badan penuh selulit..

haha..adeiii.. puyeng kepala otak aku..

A a D i I ? said...

paan,
alaa, takat no.1 tu ape la sgt..
bkn best pun. baek ko bg kt aku. aku rela je amik no. 1 yg x best tu. ko amik la no. 2. ramai org berebut2 yg no. 2. tp aku rela lepaskan demi kao.. haha!

joegrimjow said...

kisah ke4 buntu
hehe

eliza said...

jd buntu tambah bila tengok gmbar atas tu..

hahaha~

Shahrul Azry said...

asyik2 buntu ja!
buntut xde?

A a D i I ? said...

joegrimjow,
lama2 otak pun jadik buntu tgk byk sgt entry buntu. kakaka!





eliza,
da abis buntu la tu pacik tu smpai berkerut2 dahi. da nk jendul dh dahi pacik tu aku nengok. haha!





Shahrul Azry @ saruk,
buntut? bkn ko da byk buat entry psl buntut ke? lalala~

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

wakakakakaka...ko pny senget dah nak sampai tahap muncung badak ayor tu...

A a D i I ? said...

a.k.u.p.e.n.t.o.i,
ni aku nak masuk contest arr.. kasi jampi sket bg aku menang weh.
huhu~

a.b geldofg said...

hahahahaha
aku buka2 tgk gmbar tu dah tgelak
hahahaha

penjenayah.merah.jambu. said...

ceh..aku yang baca pun rasa buntu..haishhhh

A a D i I ? said...

a.b geldofg,
amboi2..suka ko yer pacik nengok gamba tu.. =)




penjenayah.merah.jambu,
haha! sj nk bg ko buntu.. =)

Donut said...

hoi..gi check in bilik anda

peijan said...

sabo2... jgn buntu2..
buntu2 pun panjang jgk mengarang.. :) kalau tak buntu tatau panjang mane.. :)

Y E R N ain said...
This comment has been removed by the author.
Y E R N ain said...

mo tau?
*sila buat muka ingin tau*
hahaha.

address aku d indon ialah kdg trkn gg BUNTU no 2.
buntu sbb lorong ni lorong mati.
bkn lorong hj taib oke.

hahaha.

Mieaa said...

aduh!
buntu!

hehehehe :D

zAhiDah diHaz 17 said...

buat pantun lak?
bagus2..
hahahahaha

eliza said...

aku pun ikut buntu...adoi

khaLifah feDi said...

emm semoga dpt RM ok..OP3 JGN LUPE BANJE aq law dpt ea..hik3..

ciK LyndaWawa igUana said...

jgn gila suda.....

arres™ said...

dijot..lu xyhla masuk contest pape...

lu hambar...


ahahahahaha

A a D i I ? said...

Donut,
hurhh? apelaa?? gua tak paham maksud lu





peijan,
panjang merapu jer tu weh!





Y E R N ain,
hurhh? kat sane lorong mati dipggl buntu ke? lucu sey.. hehe~





Mieaa,
haha!





zAhiDah dihaz 17,
eh, tu pggl pantun ek? bole laa..blasah ajer laaa.. =)





eliza,
buntu x pe..tp jgn smpai dahi ko ikut kerut cam pacik tu jugak sudehhh.. haha!





kf,
aminnnnn..... errr..aku banjer ko air suam je ok x kf? hoho~






ciK LyndaWawa igUana,
=)






arres,
lu kate gua hambar? cisss!!!
lu tu emo! pwekk.. :p

lalala~

khaLifah feDi said...

ok aje asl ko banje hik3..

A a D i I ? said...

kf,
air suam free je weh. haha!

JRY said...

apasal ko x inform yg ko dah wat contest ne? haha... aku tau dari sitemeter gak.. btw bro. tengs sbb join... nnt aku masukkan link entri ni.. ko besaing ngan si paan ke?haha... gudluck wat korang... moga entri ni berjaya curi hati juri:)

A a D i I ? said...

JRY,
aku da inform laa.. tp ko yg x notice..

nasib baek ko perasan b4 15hb. aku masuk pun ske2 jer.. =)