Saturday, November 8, 2008

SeNgaL kUasa LapaN beLas

Jalan Rosmerah, Taman Johor Jaya..

aku biasa dengar nama tempat ni tp x penah skali pon smpai selama2 aku dok kt jb ni..sbb aku x penah ada urusan apaper kt taman ni.. tp arini aku kena g tempat ni sbb aku ada hal sket dgn kontraktor. janji nak dtg dlm pkul 1000h tp pkul 1030h aku bru terkedek2 kua dr umah. pg tu kontraktor da tpon da bg direction - naek hiway pasir gudang then u naek flyover jb/kota tinggi..klu belok kiri nk ke Tebrau City tp u belok kanan,jgn belok ke kiri tu..lps tu jumpa satu trafik lite,belok kiri..jumpa trafik lite pertama,terus lagi..jumpa trafik lite kedua bru belok kiri..then jalan terus smpai jumpa trafik lite depan public bank,belok kanan..-

hehh..gaya direction tu cm senang. cm bole imagine je kt kepala aku. so sbb tu la aku kua umah lmbt. konon2 cm bole bajet smpai dlm kol 1100 or lebey2 sket laa.. tp ntah cemane,smpai kt flyover yg sepatutnya kene belok kanan,aku g belok kiri. lps tu dgn konfidennyer nek lg satu flyover then bru belok kanan. jumpa satu trafik lite depan Daiman,aku terus.. then jumpa satu simpang belah kiri tp x de trafik lite,aku pun belok.. pstu trus lg sampai aku jumpa satu simpang tiga. ah sudohh!! aku nk amik kiri or kanan ni? aku da mula rs pelik n terperasan yg jalan tu cm salah tp aku gamble je.. aku amik kiri then jalan terus. rupa2 jln tu juz nak ke taman perumahan jer even aku amik kiri or kanan. lps tu baru aku ter-pk..bila masa pulak kontraktor tu td ada sebut jumpa simpang tiga?? aku da mula blur even kat situ ada signboard TAMAN JOHOR JAYA. tengok jam dh pkul 1100h. aku benti kete kt tepi jln then aku tpon kontraktor tu. dia bg direction lg - u kena patah balik then turun smula flyover nk ke hiway pasir gudang tu tp jgn turun hala ke perling..kena turun arah nak ke pasir gudang sbb nak kena buat u-turn..kalau x,x dpt jumpa jln yg saya bgtau td.. -

lg sekali aku konfiden bole paham direction dia then aku pon teruskan lg perjalanan aku. turun flyover..then turun lg.. mmg da btol aku amik arah hala ke pasir gudang n aku tau ada satu u-turn kt depan taman molek tu tp ntah nape aku rs x konfiden nk buat u-turn kt ctu. so aku pon jln trus lg ke depan. dan lg skali aku blur.. mcm da x leh nk pk direction yg kontraktor td tu bg. last2 dlm kdaan blur tu,aku cuma ingt kt abg aku. rs2 dia penah pegi area tu. so aku trus call dia n tanya. rupa2nya mmg btol kena u-turn kt tpt tadi tu. chehhh!! bengang btol aku.. x pasal2 kena u-turn kat seri alam.. bapak punya jauh.. belek jam lg - dah dekat pukul 1140h. ahhh sudohh!! da lambat tahap cipan da aku ni.. mati laa..

lepas aku buat u-turn kat flyover seri alam, aku teruskan lg perjalanan.. sampai la aku jumpa balik u-turn taman molek tu.. aku teruskn lg ke depan sampai jumpa semula flyover jb/kota tinggi tadi then aku belok kiri. jumpa satu trafik lite kat depan-aku belok kanan. tengok2 kat depan aku-carrefour!! laaa..apsal aku ke carrefour lak ni?? time tu aku da terasa yg aku da salah jalan sbb aku mmg biasa lalu carrefour tu. dgn rs x puas hati sambil blur2 ditambah dgn panas terik tahap gaban,aku tpon lg abang aku. "bamat, kt trafik lite lepas flyover tu kena belok kanan ke kiri ekk?".. "belok kiri laa".. laaaaa...bengong btol aku ni.. lg skali aku kena patah balik. kt trafik lite tu,aku terus..time tu aku baru perasan.."eh,bukan ke jalan ni da biasa aku lalu..ni kan jln nk ke taman molek..aku slalu g ofis hencik arkitek kt taman ni"..cik seketul hati aku membebel2 sendiri.. then,aku jumpa trafik lite,aku terus lg.. jumpa trafik lite simpang 4,aku belok kiri..sblm smpai kt trafik lite simpang 4 tu,baru aku perasan yg kt signboard tu sikit punya besar ada tulis JALAN ROS MERAH then bawah dia ada tulis TAMAN JOHOR JAYA.. ek-ellee..apesal selama2 ni aku x penah ter-pk pon nk nengok signboard sebesar gajah tu ekk..apedaaaa..kalo x msti aku x tergagau2 cmni..adess!! then aku terus lg smpai aku jumpa public bank n trafik lite.. tp tah kenape sengal sgt kepala aku arini,sepatutnya aku kena belok kanan tp ntah kenapa aku pun g belok ke kiri dgn sgt konfidennyer..tp depan sket la dr trafik lite tu sbb kt trafik lite tu x de simpang belok ke kiri pun sbnanyer.. lepas je aku belok,aku da tatau nk tuju ke mane sbb depan aku penuh deret2 dgn kedai2 n opis2. adehh!! cemane ni.. dlm blur2 tu aku nmpk petronas. park kt petronas then aku trus call kontraktor. "saya dah kat petronas taman johor jaya ni" "laaa...apsal belok ke situ..x pe laa..tunggu je kat situ,nanti saya datang"

adeiiii..salah lagi skali.. tp kali ni aku x patah balik. aku tunggu sampai kontraktor dtg amik aku. dan akhirnya sampai gak aku kat opis kontraktor tu..dengan baju aku yg da makin lencun dengan peluh sbb keta aku rosak x leh pakai air-cond..

alahaiiiii..jauh giler perjalanan aku arini.. tempat yg spatutnya aku bole smpai dalam 30 minit or paling siput pon 45 minit tu, bole jadik 2 jam gara2 konfiden terlebih.. dan yg lg malang tu, bila dah lebih 1 jam stgh aku dok melilau cari arah, baru aku sedar yg taman tu sebenarnya berdepan je dgn taman yg aku slalu pegi tiap kali aku kena attend meeting kt opis hencik arkitek. adesss..ape laa nasib.. x tau la kenape arini cik otak ni sgt sengal sampai susah sgt nk paham direction. padahal slalu2 tu ok je. arini sampai 4-5 kali kena patah balik. teruk btoll.. btol2 sengal kuasa lapan belas aku arini..

adoyaiiii....



dari isi otak si sengal ~A a D i I~: padan dengan muka aku arini..tu laa..lenkali rajin2 la diri dok bace signboard2 yg banyak kt tepi2 jalan tu..sikit punya besa laa diorg pasang..kesian kat JKR..penat psg signboard besa2 mahal2 tp ada jugak makhluk yg x reti nk guna..sengal..sengal..kekeke.. :p

3 comments:

BERRY said...

APE LA CIK DIJOT NE..JLN ROS MERAH PON 2 JAM KE NAK CARIK..KALO DA BENGANG TAHAP DEWA TULIS JER KAT KAD BOARD "JALAN ROSMERAH".PASTU TAMPAL AH..THEN CALL HENCIK KONTRAKTOR TU CKP SY DA SMPI KAT JLN ROSMERAH.OPIS HENCIK YG MNE???XNMPK POWN???HAHAHAHAHA..

KELAKA KE TUE???? :p

beenso'obbenkihkihkih..!! said...

ahahahahahah..!!!!!!
aku rasa ko memang kene ade tour-guide la beb..!! jangan nak kate jalan2 kat negara orang, kat negeri sendiri si johor indah permai pon ko menjajau..??!!
lain kali, bile dah sesat tahap 3-4 jam tak jumpe jalan, parking keta tepi jln, panggil Hencik Teksi jelah joot..!!

~ A a D i I ~ said...

berry: haha..rs2 bole kot wat cmtu kalo da sgt2 fedup asyik slh jln jek..tp pastu sndirik mkin sakit hati..haha :D

beenso'obbenkihkihkih..!!: ko je la jdik tour-guide aku been..tp aku tamau baya arr..free je..hehe..nk pggl hencik teksi? errkk..tu last choice kot.. :D