Saturday, November 1, 2008

BaNdaR keMaYaN: wuT a sCaRy JouRneY

29 Oktober 2008
lebey kurang pukul 1200hr,aku join dekchom buat site visit kat bangunan shopping complex yg terbengkalai - Bandar Kemayan atau nama sebenar shopping complex ni KEMAYAN CITY. saja je aku translate ke bahasa melayu..tp bila da translate rs cm horror place pulak..mcm ala2 satu bandar yg penuh dgn citer seram..hehh..mcm sesuai jek kalo nk wat tajuk filem..atau paling koman pon wat citer bersiri ala2 Kekasihku Seru kat tv3 tu..hoho..da la nama pun da ala2 kemenyan jek aku nengok..dengar nama dia pon confirm aku x kan tengok filem ni kalau mmg btul ada org yg sanggup nk buat..hehe..dasar penakot!!
actually,ni bukan projek yg aku handle tp disebabkn dekchom sensorg je pempuan (consultant len sume lelaki) utk projek ni yg kekonon nk renovate n nk re-construct building ni laa..so aku pon setuju ler teman dia..ni la 1st time dalam idop g join citer seekers versi real..ngeri dowh..building ni da terbiar for about 10 years..start from 1998 smpai la skg da msuk tawun 2008..da la bapak punyer besa..building ni depan idong je dgn opis aku..memang hehari pn aku akn lalu depan-belakang-tepi-kiri-kanan building ni la..tp memang x penah ter-pk la yg one day aku akn masuk dlm ni. tatau cemane aku bole sgt konfiden nk msuk tanpa pk menda pelik2..
:: kemayan city a.k.a bandar kemayan ::
masa memula nk masuk,guard yg guide kitorg tu tego..dia x bg aku masuk sbb aku pakai selipar je. mati2 dia marah aku soh g carik kasut. tp nasib baek ada guard len yg baek hati bg pinjam boot yg ada kt ctu..sape punyer tah..maen tibai jek..yg penting dpt masuk. huhu..semangat berkobar-kobar nak nengok apa ada dlm building tu. masa memula nk jejak entrance,aku cuma sempat baca ayat qursi je..tu pun cuma skali sbb cam x ter-pk patutnya kena baca byk2 kali..maklum laa msuk tempat yg dh kena tinggal lama..msti la ada 'penghuni' len..heeee..

:: pandangan dari main entrance ::

masuk2 je kt dlm tu,aku terkedu..besa giler bangunan ni..bole tahan lawa laa klu mmg btol2 siap dulu..cik seketul hati aku membebel2 sndiri..cuma yg buat aku ngeri masa aku btol2 kt dlm bgnan ni ialah..kawasan basement da tenggelam dgn air..for about 4.50 meter deep!! gilo ahh..da mcm kolam renang da aku nengok..mungkin bole la klu nk suggest jdikn tpt ni as one of stadium renang for sukan olimpik..hehh..giloss! ni kalo aku terjatuh dlm ni mmg mati lemas je la..da la x reti berenang..
masa kitorg tgh tgg arkitek ngn engineer round sekitar kawasan entrance tu,pak guard yg jd 'kepala' kitorg utk site visit tu tego aku n dekchom..memula dia tny kitorg da bg salam blom b4 msuk td..pstu dia tny lg, kitorg reti baca ayat qursi x? kitorg jwp la reti..then dia soh baca byk2 kali..klu bole spjg kitorg kt dlm tu jgn putus baca..pastu siap wat citer seram kat kitorg..dia kate,mlm b4 kitorg msuk ni,dia round sekitar bangunan ni n dia kata dia nmpk 'alien yg plg besa'..pstu siap ckp dlm bgnan ni mmg byk giler 'alien'..sgt2 byk sbb dr apa yg dia ckp,bgnan ni dh byk mkn org..byk roh2 x lepas dlm ni..ahhh sudohh!! makin kecut perut aku denga dia citer cmtu..pak guard ni pon la kn..time2 cmni la nk citer menda2 ni sume..citer bila da kt luar nt x leh ke? da la aku ngn dekchom jek yg melayu..skali ngn pak guard tu la..yg len sume cino kopet..adeiii laa..

lps tu kitorg smbg lg jelajah bgnan tu..msuk makin jauh ke dlm..mak aihh..gelap giler..btol2 gelap gulita..da ler aku x de torch-light..harap torch-light dekchom,pak guard tu n arkitek je..memang meraba2 la jln..aku follow diorg sedekat yg bole smbil mulut kumat-kamit x benti2 baca ayat qursi..cuak dowh..memang sungguh2 la aku x kn lupa experience ni..pertama kali seumur idop n aku akn jdikkn nya cuma sekali ni je dlm idop aku g tpt2 cmni..tamau g lg dh..tobat..spjg dlm tu pak guard ni citer mcm2..tp x yah la kot aku citer kt cni..kang kalo shopping complex ni btol2 siap sok,tader sape lak kang nt yg berani nk msuk..hehe..

dlm lebey kurang sejam kitorg round dlm tu, arkitek kate cukp la kot site visit utk arini..yeayy!! cik seketul hati aku da bersorak riang..mmg spjg dlm tu aku ngn dekcom senyap jek la..ckp pn sepatah dua je sbb tkot terlepas ckp karang..haru..masa nk kua entrance,skali lagi pak guard tu pesan..balik nt terus cuci kaki..bersihkan diri..n terus g solat..doa byk2 mntk dilindungi..mana la tau masa kt dlm tu 'ada' yg 'berkenan' kt kitorg n follow kitorg balek..pak guard tu siap kate 'diorg' suke yg bertudung!! wowowowoo..adeiii..ape ko wat citer seram gini pak guard oii..lps dia kata gtu,sumpah aku rs nyesal giler join msuk dlm tu..even spjg kt dlm tu aku tader rs apaper yg pelik or yg x besh..tp bila da kua aku mula tr-pk apa yg pak guard tu ckp..cemane klu btol2 'ada yg follow' aku??? mim-alif-mim-fa-wau-sin aku!! mintak dijauhkan dari segala gangguan Ya Tuhan..

:: lift pit yg dah bergenang dgn air sedalam 4.50m..lift car da tenggelam dlm tu ::
:: bilik fail..aku rs dlm byk2 tpt,tpt ni yg plg horror skali..rs cm dlm filem2 seram omputih..hee ::

:: salah satu kawasan dlm bgnn tu..aku x amik gamba byk sbb..takoot weh..mana la tau teramik gamba yg 'pelik2' ke..ni pon aku amik yg kt area2 entrance je..yg lelain yg aku nmpk tu,bia la jdik bahan cuci mata aku sorg je..huhu..heeeee ::

dari isi otak si sengal ~A a D i I~: moral of da story,kalo nk msuk kt tpt2 yg tader org..bg salam dulu..jgn men redah je..x tentu lg tpt kosong tu mmg btol2 'kosong'..hehh..makhluk Tuhan ni ada mcm2..ingat tu..heeee..horror!!

4 comments:

Konspirasi Melankolik Jiwa said...

gila co00l~

rasa macam besh jek gie tempat tue..pak guard tue garang tak~hoho~bleh jadik destinasi seterusnya untuk cuti2 mesia..hehehe..bandar kemayan tue kat johor rupenye~hehehe~dah lama dengar pasal tempat tue..co0l~

mekaseh dijot~
satu arie nanti orang datang bawak team seekers dari Utara semenanjung~

wait for me aaa~kalo nak join bagitau jek laa~

~ A a D i I ~ said...

hurhh?
pwekk.. :p
tamau la aku..ko g la snsorg..

Anonymous said...

wah... sy bru jer nampak bangunan nih mase nk g utm skudai.. kebetolan sy ade assignment yg ade kaitan ngan bangunan2 ceni.. jd ia sgt membantu.. tq2..

jr said...

visit my blog....org2 yg duduk kat area situ citer....