Friday, February 13, 2009

SenYum La siKiT. aPeHaL kedEkuT saNgaT? seNyum Tu kaN seDekaH..

ekceli..aku ada satu kelemahan.
[sebenarnya ada banyak. tapi malas mawu bgtau yg laen. satu ajer suda bah..]

aku sebenarnya sgt ske nengok gigi org. pada aku, tak kesahla org tu lawa atau tak, ensem or hodoh.. kalo gigi dia lawa, otometik aku terus kata dia lawa. otometik aku terus ckp yg org tu ensem. tatau naper.. tapi mungkin sbb kelemahan aku yg satu ni..




mawu tau aper?



gigi aku tak cantek !! dan warna dia kuning !!





dulu masa kecik2, aku slalu tanya diri sendiri..nape ada org gigi dia sgt putih? nape pulak ada org gigi dia kaler kuning? ada yg aku tengok gigi dia kaler itam. aku kompius time tu. gigi ada mcm2 kaler ke? tapi tak penah pulak aku nampak ada org gigi kaler merah or biru or ijau. lagi aku kompius bila aku tengok abah aku ada dua batang gigi dia kaler kuning terang. eh? pelik nih..

aku penah tanya abah, nape gigi abah yg dua batang tu kaler kuning sgt? abah kate tu gigi mahal. gigi emas. abah kata lagi, kalo ada gigi camtu, maknanya dia org kaya. mati2 aku caye ckp abah. time tu aku masih bodo2 lagi. nama pun budak lagi.. aku pun hari2 belek gigi2 aku kot2 ada yg kaler cam abah. tapi takde.. time tu aku sedey giler. sbb aku fikir yg aku tak bole jadik org kaya mcm abah. hahah.. apeke bodo laaa..

satu hari tu, aku tengok gigi abah yg kaler emas dah tinggal sebatang. gigi satu lagi dah ilang. dan abah pun jadik rongak time tu. aku pelik.. mana pegi gigi abah? aku tanya abah. abah jawap gigi tu dah ilang kene curik. abah jawap sambil gelak2. time tu aku pecaya lagi. dan aku doa tamau ada gigi emas cam abah. aku doa supaya gigi emas tak tumbuh sebab aku takut kena curik. aku takut jadik rongak mcm abah. memang bodo kuasa dua time tu. mana la ada gigi emas tumbuh tiba2. kalo nak ada gigi emas kena la buat sendirik kat kedai emas. tapi kan aku budak kecik time tu. mana la tau....

bila aku besa cket, time skola rendah, gigi aku yg depan sume rongak2. itam2. sebab aku sgt ske mkn gegula. pastu mlm aku tak gosok gigi sebelum tido. mak aku kata, ulat dah makan sume gigi2 aku. tapi time tu aku da bole fikir sket. aku tak sedey sbb aku tau nanti ada gigi baru akan tumbuh. cikgu kat skola yg kata gitu. jadi, usaha mak aku nak takut2kan aku supaya aku rajin gosok gigi sebelum tido tak berhasil. takpe mak, cuba lagi laen kali yer..

eh, aku ni mcm da lari tajuk jer. sebenanyer aku nak citer psl kelemahan aku. haishhh..menyimpang ke lain la pulak. ekceli aku btul2 jelez bila nengok gigi org laen cantek. tersusun jer.. pastu tak kecik sgt, x besa sgt.. pastu paling aku jelez bila kaler gigi diorg putih giler. mcm dlm iklan2 ubat gigi tu..

dulu aku slalu tanya diri sendiri, nape gigi aku tak kaler putih? time tu aku da darjah 4. dah byk gak gigi baru yg tumbuh. so, aku compare gigi aku ngn gigi adik-badik yg laen. aku curik2 tengok gigi abang aku.. pun kaler cam gigi aku gak. tengok pulak gigi akak aku, pun same gak. aku pelik sesgt time tu... puas aku gosok gigi kuat2 sampai berdarah kdg2. tapi tak jugak putih2. sedey giler weh.. aku penah sapu gigi aku ngn ubat gigi. pastu bia jek tak basuh. kekonon nak nmpk putih la buat camtu. kan ubat gigi tu kan kaler putih. kalo sapu kat gigi, jadi la gigi nampak putih. ye tak? oke, mmg aku bodo kuasa tiga belas..

sampai la satu hari.. abang aku balik dari skola menengah. dia ckp misi ada dtg skola check gigi. dia kata misi puji gigi dia. gigi dia lawa, bersih.. aku heran.. gigi kaler kuning pun kena puji ke? bukan ke kuning tu sbb tak rajin gosok gigi? haihh..ni dah makin ajaib nih..

time tu baru la aku tau.. rupa2nya gigi ni ada 2 jenis. satu jenis kaler putih. satu lagi kuning (mksud aku kat sini bukanla kuning sgt mcm org tak gosok gigi tu. kuning yg ala2 tak bape nak putih laa). dan time tu la baru aku tau yg family aku jenis gigi kuning. patutla adik-badik aku sume kaler gigi sama jer. tapi abg aku ckp, gigi kaler kuning lg bgus dari gigi kaler putih. sbb gigi kaler kuning lagi kuat. gigi kaler putih agak rapuh. misi yg kata gitu kat dia. ye ke camtu? entah.

tapi aku still tak rasa best. sbb pada aku, gigi kaler kuning tak cantek. nampak mcm tak bersih jek. sampai skg pun tabiat ske gosok gigi kuat2 sampai bedarah still ada lagi kat aku. mcm dah jadik kemestian pulak. nak gelak lebey2 pun rasa segan jek. da la gigi aku tak rata. besa2 pulak tu. slalu jek kena gelar si gigi kapak. alahaiiii...malu siot !!! sebab tu sampai skg kalo aku gelak lebey2, mesti otometik aku akn tutup mulut. segan giler dowh..

sebenanyer aku segan nak citer pasal gigi. gua malu giler bai.. tapi arini aku terasa nak citer pulak sbb ptg td aku nampak ada org gigi dia lagi kuning dari aku tapi rilex jer sembang2. siap gelak2 giler babas lagi. gigi dia kuning giler.. sumer lak tu..

pastu aku ada nampak pakcik gigi rongak..

then aku nampak budak pempuan pakai braces gigi.. (betul ke eja braces tu? dekat 10 minit aku tenung ejaan braces tu. takut kot2 salah eja jadik menda laen pulak)



jadi dari situ aku buat kesimpulan, kira gigi aku ni takde la dahsyat sgt tahap gaban. koman2 ada lg org laen yg lebey kurg cm aku gak..tapi dia kurg sket la dr aku. gigi aku nampak putih sket jek dari dia. hahah..

pastu, at least gigi aku penuh ada 28 batang (sampai skg 4 batang gigi bongsu aku tak tumbuh2. kompius aku nape dia x tumbuh. padahal da dekat 10 tawun aku tinggalkan zaman skola. heran kan?)

pastuh, even gigi aku tak bape nak rata n ada cket 'mancung', aku takkan pakai braces gigi tu. sebabnya aku syg nak buang gigi aku. kalo pkai braces kena buang gigi kan? tamau lah. sayang. bia jek tak rata.

jadi sepatutnya lepas2 ni..



aku patut bersyukur dgn gigi yg ada.. hoho~



[tapi aku akan tetap berusaha keras utk memutihkan gigi aku. tak kira apa cara sekalipun. lalala~]




nota kaki: abah aku sebenarnya jual gigi emas dia buat beli brg dapur.. time tu pokok getah tak bape nak ada getah sgt n adik-badik aku ramai.. selebihnya, phm2 sendirik la yek. aku tau citer yg btul lepas aku da masuk skola menengah.. hmmmm..

7 comments:

vidadarisakura said...

mari jadi geng gigi!
hee

mELuVphInG said...

sensitip r gigi2 ni,,,,
ngeeee

Konspirasi Melankolik Jiwa said...

gile lawa gigi kucen tuh..memang kucen tuh spesis yang makan sayur eyh..tak makan daging..wah wah wah wah wah wah..memang sangat dasat..cik aadiijot enut..gigi anda memang besar..chantek..chomel..itu adalah pujian dari saya..sekian..mekasih..

A a D i I ? said...

vidadarisakura,
geng gigi? yeah mari !!
aku mmg suke..
lalala~


mELuVphInG,
hehe..sensitip tp cmbesh
hoho~


Konspirasi Melankolik Jiwa,
hurh? kalo la gigi aku cm gigi kuchen tu. musti lawa kan?
hehe.. :D

sayetakdeblog said...

geng gigi:-
gigi 1
gigi 2
gigi 3
gigi 4
gigi to be
______
______
______

lalalala......

ghossmg said...

hehe..

bersyukur dgn apa yg ada..

kita manusia takde yg sempurna..

even yg cantik tu pon mesti ada something yg dia tak puas hati juga?

kita takkan dapat mengejar utk menjadi sesuatu yg perfect.. semakin dikejar.. semakin jauh dia tinggalkan kita.. (sbb sikap kita yg terlalu nak perfect itu)

so.. bersyukur dgn apa yg ada.. pelihara nikmat yg dianugerahkan dgn baik.. dunia hanya sementara akhirat tempat yg kekal abadi..

wah.. aku pn mengingatkan diri aku juga sebenarnya.. he he he..

A a D i I ? said...

sayetakdeblog,
owh..rindu kat geng gigi sekalian..


ghossmg,
owhh..insaf.
lalala~