Thursday, January 15, 2009

aLahh, taK maTi Tak kaLau uBaH siKiT !! (ayat sekadar nak sedapkan hati)

"laa ni sana sini org dok teghiaq pasai ISRAEL. jahat sungguh la bangsa depa ni. memang jahat sungguh2. kalau cheq ada power dah lama cheq pi bom kan aja depa ni. biaq kasi puas hati. tak sudah2 dok menyeksa orghang ja keja depa. haihhh~"
- cik tak bernama


cik tak bernama kat atas tu gimik je. mampus aku kena gulai dgn org utara ni karang. bahasa abis beterabur lg ada hati nak tiru loghat diorg. hehe.. tp mmg btol pun. sana sini citer psl bangsa (layak ke di panggil bangsa? klu perangai mengalahkan hantu jembalang??) ISRAEL ni. tak tau nk kata apa dah. nak bising byk2 pun tak guna. dah ramai dah yg bising sana sini. click je la rambang kat memane blog. sume pun cbuk bg pendapat or komen or apa2 la yg sewaktu dgnnya pasal perang ISRAEL-PALESTIN. jadi, aku sbg manusia yg amik tau dlm buat tatau, malas nk komen apaper. klu stkt ckp beriya2 tp buatnya tidak, tak guna jugak kan? klu dah rs berani sgt, pegi la join HAMMAS tu. sape berani sila angkat tangan dan tutup ketiak. actually, aku teringin gak nk join juga klu mesia ada cadangan nak anta skuad batalion bantuan ke sana. tp bila pk2 balek, mcm tak lepas je. mane taknyer, syarat2 asas nk msuk askar pn sangkut (tinggi 154cm, berat 42kilo, dada tak bidang), apatah lg nak pikul M-16. confirm bru masuk gate ATM, Pak Lah (skg menteri pertahanan Pak Lah kan? bukan Najib kan?) halau soh balek. herkk.. (klu dh melayu tu, melayu la jugak.. alasan berkoyan2. harap bising je lebih) :p

okok..nk hulur bantuan tenaga, aku tak mampu. bagi derma la weh!! mcm si Siti Nurhaliza tu buat. siap masuk paper lg. glamer dowh.. derma? haaa..ok gak cadangan tu. bg derma. tp, bape hengget nak bg? klu takat 10-20 hengget tu, bole buat ape je? nak beli ubat diorg pn tak lepas. ye tak? lagi la kalau takat derma 5 hengget.. tp beli mc D lebih 20 hengget, beli tu beli ni yg sume2 jenama barang2 tu menyumbang ke bangsa sengal tu, nk buat ape. kan? konon2 nk tolong palestin tp terlebih 'tolong' la pulak ke bangsa sengal tu. adeii..

hmmmm..nampak gaya terpaksa la aku pilih pilihan ketiga. boikot. yep, sume org cbuk ckp psl boikot. boikot produk bangsa sengal tu. aku rasa, ni je la kot cara utk aku tolong. yg termampu la selain doa. tp, mampu ke? entah. tgk la nanti ada hasil ke tak aku ni. jgn setakat bising hu ha hu ha je tp habuk pun tarak. erkkkk..

jadi,mari kaji langkah2 pem-boikot-an yg patut aku ambik..

memula, aku kena LUPAKAN terus utk makan MC D. arhhh..tidakkk!!! ni la yg plg aku rs sgt payah nak buat. sbb.. i'm addicted to dis fast food !!! nape la bkn kfc or pizza hut yg kena boikot. klu kfc or pizza hut, aku takde masalah sgt kot. sbb aku mmg tak bape ske sgt dua fast food tu. adeii..menduga tahap keimanan btol la yg ni.. hrp aku kuat.. harap aku kuat.. harap aku kuat.. tp kan, klu tak beli, tapi ngecek org laen punya (klu ada sesape beli laa), bole tak ekk? kira subahat gak ke? kekeke.. :D alahai..i'll missed all those ayam goreng spicy, bubur ayam, chicken mc deluxe, mc chicken, kentang goreng, bla bla bla......bole belah..

"rilex ar weii..bkn bagus pun mkn mc D tu. buat tambah kolesterol jer. da la mahal. drp mkn menda tu, baek ko masak nasik sndirik kat umah. lg jimat. kolesterol pn kurang. badan pun sihat. tambah lg, bole asah sket skil memasak tu. lama2 reti la jugak ko tu masak karang. takde la semedang masin je lauk sume. hoho.. so, x de rugi apaper pun klu ko tak beli n makan.. kan?"
- cik otak positif


hurhh?? iye laa.. iye laa.. aku tengah cuba la ni... haishh~


aku kena terus ABAIKAN produk yg ni jugak. ABAIKAN? MEGI?? uwaaaa... bole ke? ni la penyelamat time aku sesak2 nak tunggu ujg bulan. ni lg satu yg aku rasa payah jugak nak buat. megi ni pun antara feveret la jugak. time sesak2.. time malas nak masak.. time tatau nk mkn ape bila g kedai mamak.. "mamak, megi goreng satu. cili kasi lebey aaaa". dan masalahnyer lg, mostly penyedap makanan or bahasa biasa yg org guna ialah menambah perasa kebanyakannya jenama megi. mcm dlm iklan tu.. "takde nii..tak jadi mak"

"alaa..apa susah. sama gak cam mc D td. klu payah2 sgt, ko masak nasik n goreng telo. abis citer. stakat megi tu, bukan ada khasiat pun. lg pun, bahan2 yg diorg guna utk buat megi tu bahaya utk sistem badan. macam la ko tatau psl menda ni... take it easy man.. "
- cik otak positif. lagi?


erkkkk? adeiii.. oit cik otak positif, nape la ko ni tamau sokong aku..


yang ni pun aku kena TUKAR kpd jenama laen. alamak aiii..masalah besa ni. sejak dari zaman tok kaduk aku pakai menda ni. dari zaman akil baligh sampai skg, menda ni mmg besfren aku tetiap bulan. tak pernah tukar yg laen. ape gelak2? nak kata aku tak malu ler tu. bkn tak malu tp tak leh nak malu sbb ni mmg reality. ni jugak salah satu produk bangsa sengal tu. jadi, terpaksa la mengalah. alahai..kena round GIANT la pasni. buat survey...

nasib baek kali ni si cik otak positif tak menyemak membebel..


ni lagi satu masalah aku. yang ni pun aku nak kena BUANG dari senarai benda2 yg selalu aku pakai. actually, menda ni bkn dah jadi rutin sejak zaman dolu la. menda ni aku bru je pkai since last year. salon tpt aku gunting rambut tu yg advise n mmg sesuai la ngn rambut aku. sblm2 ni mcm2 syampu dh aku guna. dari johnson & johnson smpai la ke pantene, clear, rejoice segala bagai. tapi sume tak sesuai. bila pkai syampu ni je la yg buat rambut aku ni nmpk la jugak mcm rambut. takde la nmpk mcm dawai or berus sabut.tapi lps ni aku nk pkai ape ni? adeii... jenuh la aku nk kena survey syampu laen pulak pasni. payah2 sgt karang, ada aku guna dynamo je buat cuci rambut. herkkk..

cik otak positif, tamau bg komen ke?

"ko botak je la wei klu payah sgt. lg senang.." - cik otak positif

cisssss !!!

yg ni, bukan takat aku, tapi aku tau mmg ramai gler yg guna or makan or minum jenama ni. ekh, apsal ayat aku ni pelik smcm je? mksud aku bkn mkn jenama tp mknan or minuman dr jenama ni. mmg byk giler laa.. milo, nescafe 3 in 1, sebahagian lg mcm dlm gambar kat sebelah ni n byk lg la. malas aku nk pk. tgk je la kt shopping complex tu, berderet2 makanan yg dtg dari jenama ni. yg ni aku tak bape nak jamin la aku bole control boikot sume. mana la tau kot2 aku x perasan terbeli makanan yg dtg dari jenama ni jugak. tp, aku cuba lah. yg ni takde mslh sgt kot...

barang2 laen mcm dlm list kat atas ni. malas la pulak aku nk sebut sesatu. nasib baek tak byk sgt la brg yg aku biasa guna yg ter-list kt dlm ni. nasib baek aku tak pkai henpon NOKIA, nasib baek aku tak ske minum air berkarbonat (COCA-COLA & FANTA), nasib baik aku pkai bedak anakku bukan JOHNSON & JOHNSON, nsib baik aku bukan peng-gila branded2 things, nasib baik..........

jadi tader la terasa beban sgt pn psl boikot2 memboikot ni. kira agk bangga la jugak sbb rupa2nya selama2 ni aku da lama amalkan boikot produk2 yahudi ni. cuma certain2 yg aku highlight kt atas td tu je la. kira ok la kot.. still bole idup lg wut without all that things.



kan??

3 comments:

so'ob... said...

aku tengok kat atas tu ade lambang intel ah jot.. abes tu, canne ek..?? kene korek laptop aku kasi kuar intel die ke jot..???!!

~ A a D i I ~ said...

so'ob,
kamu da balek UAE eh?
kamu suggest kt bos kamu, buat keje guna manual laaa..
haha.. ^_^

so'ob.dah.nak.keje.puleek said...

aku baru jek sampai.. sila la visit page aku.. hikhikhik...