Monday, June 28, 2010

spill 46: cerita lama.

(tadi aku korek blog lama. ingat dah luput rupanya masih wujud. rasarasa macam dah penah delete tapi pelik macammana masih ada lagi. baca balik entryentry lama yang dah tak pernah teringatkan. quite nostalgic!)



Tajuk asal entry: Pempuan Mahal..


ha. ha. ha. . .

macam tak caye. semalam saya naek bas balek dari town ke kampung. setelah beberapa lama saya tak jejak tangga bas. seronok pulak rasa.. ^.^

tapi actually kat sini saya bukan nak citer pasal saya naek bas. tapi lebih kepada experience saya masa naek bas semalam. apa yg berlaku masa saya kat dalam perut bas tu.

semalam saya naek bas dalam pukul 1730h. saya rasa tu bas terakhir yg akan lalu ke kampung saya dari bandar batu pahat. setelah lebih kurang dalam setengah jam saya kat dalam bas, bas pon mula la terhegeh2 gerak keluar dari kawasan bus-stand. masa bas baru nak gerak, 3 orang budak pempuan naik. saya kira umur diorang dalam awal 20-an . mungkin la. or mungkin budak masih bawah umur. tak pasti. budak2 skang dah pandai dressing macam orang dewasa walaupon umur baru nak cecah 14 tahun. ah,tak kesah la berapa pon umur diorg. cumanya, yg saya nak citer kat sini.. masa diorang naek, driver bas terus halau penumpang lelaki yang dok kat tempat dok belakang dia. dia soh diorang dok tempat laen sebab ada budak pempuan nak duduk. memula tu saya agak kagum la ngan driver bas tu sebab dia utamakan pempuan. tapi lepas2 tu saya agak hilang respek dah kat dia bila driver tu buat derk je kat beberapa lagi org pempuan yg naek. sebab? rupa2nya dia ada affair dgn salah sorang budak pempuan bertiga tu. owhh..patutla dia beriya2 spare-kan seat kat depan untuk diorang. ok2..peduli lah kat dia. tak payah ambik kisah pasal driver bas tu sebab dia bukan point saya kat sini.

berbalik pada budak pempuan bertiga tu. mari saya kenalkan. yang berbaju belang hitam+putih namanya fatin. yang baju putih suar sekerat lutut pulak nama dia mimi dan yang sorg lagi rambut ekor kuda nama dia siti. haa..mesti pelik bukan macam mana saya bole tau nama diorang. takde apa nak pelik. sbb driver bas tu ada sebut nama diorg dan saya terdengar. tempat duduk saya selang 2 baris je dari diorang. salah sorang dari diorang bertiga..yang saya rasa sangat2 la dah hilang rasa malu dalam diri atau lebih tepat lagi yang namanya fatin, mula buat aksi dalam bas. terjerit2. suit orang sana. suit orang sini. nyanyi kuat2. bermesra liuk-lintuk macam sotong dengan si driver bas. cakap kuat2 yang mana suara ngalahkan bunyi petir. saya toleh belakang, bas penuh dengan orang. erkk? x malu ke pempuan ni? dalam hati saya membebel.

dalam bas yang sama. ada sorang lelaki. kawan si driver bas. dia duduk paling belakang skali. nama dia fendi. apa kaitan dia dengan yang saya nak citer ni? mcm ni.. dlm beberapa minit bas bergerak, si driver masih jugak melayan kerenah si budak baju belang. tiba satu masa, si driver kata:

"fatin, tu abg fendi rindu kat fatin tu. pegi la duduk belakang dengan dia"

"eeiii..tanak laaa" si pempuan baju belang bersuara nyaring dengan gaya kekonon manja.

"pegi la. abg fendi panggil tu. dia rindu" si driver bas melayan lagi.

dan aksi si pempuan baju belang selepas tu, buat saya terkejut. tak semena2 si budak pempuan baju belang terus menjerit ke arah belakang bas tempat si lelaki nama fendi duduk.

"betul eh abg fendi? abg fendi rindu kat fatin eh?"

errkkk...gulp!

kau memang tak ada rasa malu la pempuan. kata hati saya.

lepas tu lagi skali si pempuan baju belang buat perangai tak malu. bas sampai kat trafik lite. merah. bas berenti. di sebelah kanan bas, berenti sebijik moto. sorang lelaki. tak pasti hensem ke tak. saya tak ambik peduli. tapi yang buat saya malu, si pempuan baju belang terus suit2 si lelaki bermotor dari tingkap sisi pemandu di atas bas sambil menjerit:

"awak..awak..bawak moto hati2 ea"

hurhh? time ni saya dah menyumpah dalam hati. malu nak mengaku dia se-kaum dengan saya. saya mengeluh. kat mana harga diri kau hai pempuan..

bas sampai separuh jalan. berenti. kawan si driver dah sampai destinasi. dia ke depan untuk turun. lagi sekali si pempuan baju belang buat aksi. hulur tangan pada kawan si driver. cium tangan. kawan si driver turun dari bas. si pempuan baju belang berteriak. nyaring.

"babai abg fendi. miss u.. muahhh..muahhh.."

kali ni saya mmg btol2 dah tak bole terima perangai si pempuan baju belang. tapi tak lama. sebab lepas tu si pempuan baju belang dan kawannya yang berambut ekor kuda bangun dan terus ke belakang bas. senyap. takde lagi suara2 nyaring dia terjerit2. saya aman. bas tenang kembali. driver bas masih juga teruskan perjalanan.

tapi dalam hati saya berdetik. kenapa mesti ada yang berkelakuan macam ni di khalayak ramai? tak ada rasa malu ke? kurang kasih sayang ke mereka2 ni? salah ajaran ke yang menyebabkan spesis2 ni jadi begini? saya tak pasti. cumanya, sekilas saya teringat satu ketika. seorang sahabat pernah menegur sahabatnya yg berkelakuan agak over. waktu tu saya berada dalam lingkungan mereka.

sahabat 1: rasa2nya mamat2 tu duduk tingkat bawah kita ni. tingkat 12.

sahabat 2: ye ke? mane? mane? (sambil beriya2 jenguk dari tingkat atas ke tingkat yg dimaksudkan dengan muka yg sgt excited)


sahabat 3: apa la kau ni sahabat 2. malu la. cuba la jadi pempuan mahal sket..

saya terkesima dengar ayat tu. walaupun ia bukan ditujukan kepada saya. tapi amat terkesan ke hati.

cuba jadi pempuan mahal.

jadi pempuan mahal.

pempuan mahal.

yea..sepanjang dalam bas tu, hati saya berdetik2..
kenapa dia tak cuba jadi pempuan mahal?
kenapa dia mesti nak menunjukkan tahap kemurahan diri?
kenapa?

dan sehingga saya turun dari bas, hati dan otak saya masih berlaga2 dengan macam2 rasa dan macam2 tanya. dan saya masih tak dapat apa2 jawapan.

entahlah.

moga saya tetap tergolong dalam golongan pempuan yang mahal.
mahal harga diri.
mahal maruah diri.
walaupon mungkin nanti wang hantaran tak semahal erra fazira mahupon siti nurhaliza..



true blue,

1 comment:

ciK LyndaWawa igUana said...

sejak bila kamu jadi baik...guna saya siott..hehehe